Burn-out voorkomen

Burn-out voorkomen

5 april 2013 Uit Door Tini

Ik zeg weleens: ‘als ik toen wist wat ik nu weet…’. 

Een aantal jaren geleden was ik een hardwerkende vrouw in loondienst, onze kinderen waren toen nog wat jonger en ik was steeds bezig de ballen in de lucht te houden.  Dat hield zoal in: me inzetten op het werk, thuis de boel draaiende houden, de kinderen die van hot naar her moesten worden gebracht en zoveel mogelijk helpen op school. Daarnaast ons sociale leven vooral ook door laten gaan. Al met al een druk bestaan.

Het was niet dat drukke bestaan op zich dat me op een gegeven moment opbrak. Het was hoe ik ermee omging. Voor mij was het belangrijk om afspraken altijd na te komen, als gevolg van een sterk plichtmatig gevoel. Ik ben opgegroeid met het idee ‘loof ken lang an’ dus niet zeuren maar doorgaan,  vooral doorgaan. Ik moést,  van mezelf wel te verstaan. Waardering op mijn werk ontbrak, ik hoorde vooral wat er niet goed ging.

Cursus
In een feedbackcursus die we kregen op het werk was mijn interesse gewekt. Daar wilde ik meer van weten. Enige tijd later kregen we een draagvlak bijeenkomst over de zoveelste wijziging in onze manier van werken en toen knapte er iets in mij. Ik ging geëmotioneerd naar huis  en dacht terwijl ik mijn jas aantrok ‘hier kom ik nooit meer terug’.

Ziek
De volgende dag heb ik me ziek gemeld, dat was een enorme drempel maar ik was echt niet in staat om te werken. Via de huisarts kwam ik bij de bedrijfsarts terecht en die stuurde me naar een psycholoog. He, maar ik was toch niet gek? Wat moest ik nu bij een psycholoog?

Bij de psycholoog leerde ik dat ik liever mocht zijn voor mezelf. Ik ‘moest’ dingen gaan doen die ik leuk vond. En dat onder werktijd terwijl mijn collega’s hard aan het werk waren. Daarvoor moest ik wel iets in mezelf voor overwinnen. En wat vond ik dan ook alweer leuk? Had ik nog hobby’s en zoja wat waren die dan? Al met al is dat een leerzaam traject voor mij geweest. En nu doe ik het zelf.

Na 2 weken thuis vond ik het welletjes en ben ik weer aan het werk gegaan. Ik was verbaasd dat mijn collega’s verbaasd waren dat ik er alweer zo snel was. Ik nam toen het besluit dat ik er meer van wilde weten. Hoe kon mij, een sterke nuchtere hardwerkende vrouw dit overkomen? Juist daarom bleek later. Omdat ik niet van opgeven wist, wie A zegt, zegt B, loof ken lang an, afspraak is afspraak en vooral doen wat je denkt dat er van je verlangd wordt.  Mijn broer was twee jaar daarvoor verongelukt en dat verlies had ook nog niet echt een plek gekregen.

burnout, stress, opgebrand, doodmoe, moe,

 

Niet normaal
Wat ik toen niet wist was dat het niet normaal en zeker niet nodig is om elk weekend hoofdpijn te hebben. Dat een stijve nek, hartkloppingen, altijd een gejaagd gevoel hebben niet normaal is. En dat je te moe bent om leuke dingen te doen. Ook al heb je het druk, ontspannen is heel belangrijk.

Dat was het waardoor ik besloot me hierin te verdiepen. Ik overwoog om psychologie te gaan studeren en had tegelijkertijd de behoefte aan praktisch gerichte opleiding. Na een zoektocht kwam ik terecht bij de opleiding counseling en coaching, de theorie bestond uit psychologie en technieken met betrekking tot counseling en coaching. De praktijk bestond uit gesprekken oefenen en tegelijk je ‘eigen tuintje omploegen’.  Deze combinatie paste perfect bij wat ik zocht.
Na het afronden van de opleiding ben ik me gaan specialiseren in stress, burn-out en traumaverwerking. Leren werd mijn hobby. En mezelf ontwikkelen ook.

Wat ik heb meegemaakt heeft me gemaakt tot wie ik ben. Het is een heel proces geweest van mezelf opnieuw uitvinden en doen wat ik wil, niet meer wat ik moet. Ik heb geleerd te mediteren en dit is echt het meeste effectieve antistress middel dat ik ken. Ook deze kennis geef ik graag door.  Half mei start ik weer met een nieuwe meditatietraining.

Missie
Ik combineer nu mijn eigen ervaring met de studies die ik volgde over stress en burn-out en heb er mijn missie van gemaakt om deze kennis te delen zodat anderen eerder in kunnen grijpen. Ik had graag gehad dat iemand mij de spiegel eerder voor had gehouden. Het is zoals het is en ik ben blij met wat ik ervan heb geleerd.  _JAS4696a

Klachten
Als jij regelmatig last hebt van onder andere slapeloosheid, snel geïrriteerd, lustelozer dan anders, hoofdpijn, je rookt meer  of andere lichamelijke klachten denk dan aan mijn verhaal. Wacht niet tot je de bodem van de put ziet, maar ga eens met iemand sparren een goede vriend of vriendin of een professional. Praten over hoe je je voelt helpt je al een stuk verder. Het lijkt eng en dat valt erg mee als je eenmaal iemand in vertrouwen neemt. Het voelt erg goed om jezelf te ontwikkelen op het persoonlijke vlak. Het voelt heel goed om het heft in eigen handen te nemen. Of blijf je liever pilletjes slikken?