Stress bij ondernemers

Een ondernemer met stress
voelt zich moe bij het opstaan, komt niet in slaap of is vroeg wakker, heeft malende gedachten of heeft pijn in de rug of elders in het lichaam. Dit zijn zo maar een paar veel voorkomende klachten van stress bij ondernemers. Dat je je hierdoor slechter kunt concentreren is niet raar. Het kan zijn dat je je batterij niet meer kan opladen, dat is een teken dat je aan het opbranden bent. Het voelt als overleven in plaats van leven. Ben je daarnaast misschien ook sneller geïrriteerd of emotioneel?

Een ondernemer moet ook af en toe rust nemen. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan. Je wilt natuurlijk niet minder productief en creatief worden. Maar als je blijft rennen, zie je niet meer of je nog in de juiste richting rent.

Ondernemers hebben meer stress (spanningen) dan werknemers. 9 op de 10 ondernemers geven aan stress te hebben. Bij 6 op de 10 neemt het problematische vormen aan dat wil zeggen deze ondernemers functioneren niet zoals ze zouden willen. Hoe meer stress, des te minder succes.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van stress bij ondernemers zijn
– geen opdrachten met onzekerheid tot gevolg,
– of juist hoge werkdruk,
– administratieve rompslomp,
– onbetaalde facturen,
– tekort aan financiële middelen,
– ‘gedoe’ onder personeel en
– het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn (daarbij speelt ‘aardig gevonden willen worden’ een aanzienlijke rol).

Balans tussen privé en de zaak
2 van de 3 ondernemers werkt structureel meer dan 40 uur per week. Een werkweek van meer dan 60 uur per week is heel normaal voor 1 op de 5 ondernemers. Gemiddeld heeft ook 1 op de 5 ondernemers last van depressiviteit, (dit is bij werknemers 1 op de 10) en vluchten in alcohol of drugs. De meeste ondernemers zijn uitermate gemotiveerd en hebben veel passie voor hun bedrijf. Passie is een voorwaarde voor succes. Maar er zijn grenzen.

75% van de ondernemers hebben naast het bedrijf, ook de zorg voor een gezin met kinderen. Die krijgen in praktijk vaak niet de volle aandacht. Slechts 1/3 werkt minder dan 40 uur per week. (bron: Briskmagazine)
De partner begrijpt niet waarom de ondernemer ‘altijd maar’ met de zaak bezig is, waarom de telefoon zelfs bij het eten haast niet uit kan.

Wat kan ik voor jou doen?
Ik leer je te ontspannen en leer je jezelf beter te begrijpen. Je krijgt inzicht in je drijfveren, je valkuilen en je talenten. Ik zie vaak dat de ondernemer zich erg aan het bewijzen is om erkenning te krijgen. Hier ligt een bron voor het continu over je grenzen gaan.
Ik heb zelf ervaren wat opbranden/burn-out zijn is. Je krijgt tijdens onze gesprekken inzicht en handvatten. Het lucht alleen al op om dit te bespreken met iemand die dit goed begrijpt. Ik wil je graag attenderen op mijn boek ‘Stress en burn-out’ waarin je leest over de oorzaken van stress en veel zult herkennen in de ervaringsverhalen die erin staan.

Maak een afspraak door me te bellen op 06 57 33 77 55 of een mail te sturen naar info@primeres.nl. In 1 tot 3 gesprekken voelen de meesten zich al een stuk fitter.

In de media: Lees hier mijn interview over depressie en burn-out bij ondernemers in het FD (Financeel Dagblad):

Hoe te ontspannen?
Wat je zelf kunt doen om je goed te blijven voelen:
– een wandeling van een half uur per dag doet je bijzonder goed,
– besteed werkzaamheden waar je niet goed in bent uit,
– tijd aan je hobby’s besteden (geen tijd? dat hoor ik vaak probeer er toch tijd voor te maken),
– ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen,
– trek op met vrienden,
– praat over je emoties en je gevoel,
– vraag hulp, hoe lastig je dat ook vindt.

Let op
Het is verleidelijk om alcohol, roken of drugs te gebruiken om te ontspannen. Merk je dat je daar momenteel meer behoefte aan hebt? Dit is een teken dat je te lang over je grenzen bent gegaan en brengt helaas geen oplossing.

Wat zeggen andere ondernemers over de gesprekken:

worried man