E-nummers ongezond?

E nummers en toevoegingen die je beter kunt vermijden

(bron: jessevandervelde.com)

Dit zegt de consumentenbond erover (en ook veel winkeliers die ze toepassen): Zijn E-nummers schadelijk voor de gezondheid? Alle E-nummers zijn onderzocht op schadelijke bijwerkingen. Alleen als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een stof veilig is mag het in Europa worden gebruikt. veel van de verhalen over E-nummers die op internet en in sommige boeken worden verteld zijn overdreven. Dat neemt niet weg dat sommige E-nummers ongezonde kanten hebben.

Onderstaande E-nummers zijn ongezond:

 1. Kunstmatige Zoetstoffen
  Aspartaam (E951) = zenuwgif, kankerverwekkend.
  Te vinden in: light of suikervrije frisdranken, coca cola light, coca cola zero, gelatines, toetjes, suikervrije kauwgom, drankmixjes, bakkersproducten, zoetstoffen, ontbijtgranen, pepermuntjes, pudding, ijsthee, kauwbare vitamines, tandpasta.
 1. Glucose-Fructosesiroop
  sterk geraffineerde zoetstof,
  Te vinden in: de meeste bewerkte voedingsmiddelen, brood, snoep, gezoete yoghurt, slasauzen, blikgroenten, ontbijtgranen.
  Te vinden in: de meeste bewerkte voedingsmiddelen, brood, snoep, gezoete yoghurt, slasauzen, blikgroenten, ontbijtgranen.
 2. Monosodium Glutamaat (MSG / E621)
  MSG is een aminozuur dat wordt gebruikt als smaakversterker in soepen, slasauzen, chips, diepvriesmaaltijden en veel restauranteten. MSG staat bekend als een excitotoxine, een stof die de cellen overmatig activeert tot het punt waar ze beschadigd of vernietigd worden. Onderzoeken tonen aan dat regelmatige consumptie van MSG kan leiden tot nadelige bijwerkingen zoals depressie, desoriëntatie, oogbeschadigingen, vermoeidheid, hoofdpijnen en obesitas. MSG tast de zenuwbanen van de hersenen aan en zet het “ik ben vol” mechanisme uit, wat verklaart waarom je er van aankomt.
  Te vinden in: Chinees eten (Chinees Restaurant Syndroom), veel snacks, chips, koekjes, kruidenmengsels, de meeste soepen van Campbell, diepvriesmaaltijden, vleeswaren.
 1. Transvetten
  Transvet wordt gevormd bij een proces dat hydrogenatie wordt genoemd, en zit in gefrituurde fast food en bepaalde bewerkte voedingsmiddelen die zijn gemaakt met margarine of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën.
  Verhoogt het risico op hartaanvallen, hartziekten en doet hersenbloedingen toenemen en draagt bij aan een verhoogde kans op ontstekingen, diabetes en andere gezondheidsproblemen. In Denemarken zijn oliën en vetten die meer dan 2 procent transvet bevatten verboden, een maatregel die gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën doeltreffend verbiedt.
  Te vinden in: margarine, chips, crackers, bakkersproducten en fast food.
 1. Veel gebruikte Kleurstoffen in Voeding
  Onderzoeken tonen aan dat kunstmatige kleurstoffen, die in frisdranken, fruitsappen en slasauzen zitten, kunnen bijdragen aan gedragsproblemen bij kinderen en tot een sterke verlaging van het IQ kunnen leiden. Dierproeven hebben andere kleurstoffen in verband gebracht met kanker.

  Kijk uit voor deze stoffen:
  Blauw #1 en Blauw #2 (E133)
  Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Kan chromosoombeschadiging veroorzaken.
  Te vinden in: snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding.

  Rood #3 (ook Rood #40 – een meer recente kleurstof) (E124)

  In 1990 in Amerika verboden na een acht jaar durende discussie over het gebruik in voeding en cosmetica. Echter, deze kleurstof wordt nog steeds verkocht zolang de voorraad strekt! Het is bewezen dat het schildklierkanker en chromosoombeschadigingen bij proefdieren veroorzaakte, en het verstoort mogelijk ook de hersenzenuwoverdracht.
  Te vinden in: fruitcocktails, maraschino kersen, mix voor kersentaart, ijsjes, snoep, bakkersproducten en meer!Geel #6 (E110) en Geel Tartrazine (E102)
  Verboden in Noorwegen en Zweden. Verhoogt het aantal nier- en bijniertumoren in proefdieren, kan chromosoombeschadigingen veroorzaken.
  Te vinden in: Amerikaanse kaas, macaroni met kaas, snoep en frisdranken, limonade en meer!

 1. Natriumsulfiet (E221)
  De meerderheid van mensen die hier allergisch voor zijn, zijn astmatisch, wat suggereert dat er een verband is tussen astma en sulfieten.
  Te vinden in: Wijn en gedroogd fruit.
 2. Natriumnitraat/Natriumnitriet E251/E250,
  Natriumnitraat komt voor in vrijwel alle (blad)groente. Het wordt vaak gebruikt om kleurverlies in vlees tegen te gaan. Het heeft geen bijwerkingen, maar kan bij verhitting en in de maag omgezet worden tot natriumnitriet (E250), wat wel schadelijk is voor de gezondheid. Het is een chemisch conserveermiddel en grote inname verhoogt het risico op astma, misselijkheid en hyperactiviteit.
  Vaak gebruikt in charcuterie, vleesconserven, pizza’s, zachte kaas en pasta,  Lasagne Bolognaise, Spekblokjes, Magnetron frikandel en veel andere producten.
 3. Conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof
  n spek, ham, hotdogs, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere bewerkte vleeswaren.
  Te vinden in: hotdogs, spek, ham, luncheon meat, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere soorten bewerkt vleessoorten.
 4. BHA en BHT (E320)
  Dit conserveringsmiddel zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. Het tast het neurologisch systeem van de hersenen aan, zorgt voor gedragsveranderingen en kan kanker veroorzaken.
 5. Zwaveldioxide (E220)De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E.
  Te vinden in: bier, frisdranken, gedroogd fruit, sappen, likeurtjes, wijn, azijn en aardappelproducten.
 6. Kaliumbromaat E924
  Een toevoeging die gebruikt wordt om het volume te vermeerderen in witte meel, brood en broodjes, het maakt het deeg steviger. Het staat erom bekend dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Zelfs kleine hoeveelheden in brood kunnen problemen veroorzaken bij mensen. Het was toegelaten in de EU onder nummer E924, maar is daar vanwege mogelijke kankerverwekkende eigenschappen niet langer toegelaten. Het is goed oplosbaar in water.
  Te vinden in: broodproducten (Noot: Bakkerij Raat in Medemblik verkoopt brood zónder E-nummers).