Waterfilters – veel gestelde vragen

Voor de aankoop

Waarom hebben we in Nederland een waterfilter nodig?

Nederlandse drinkwaterbedrijven kunnen het grootste deel van de vervuiling uit het water filteren. Daarmee doen we het in Nederland erg goed in vergelijking met andere landen. Ze kunnen echter niet alles uit het water halen. Er blijven nog steeds kleine hoeveelheden achter. Denk hierbij aan medicijn- en hormoonresten, chemicaliën, pesticiden, lood, microplastics, PFAS en bijvoorbeeld de stoffen die bij het GenX proces gebruikt worden.Het RIVM bepaalt van elke stof wat de veilige hoeveelheid is. De hoeveelheid van die specifieke stof waarbij er dus geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het RIVM kijkt niet naar het effect van de combinatie van verschillende stoffen.Er zijn studies geweest naar de effecten van de stoffen die kleiner zijn dan wat een overheid veilig acht. Een van deze studies vind je hier. Met de Aqualine/AQV waterfilters zijn we in staat om tot wel 99,99% van deze vervuiling eruit te halen. We gaan daarmee nog een stap verder dan de drinkwaterbedrijven.nAlles wat niet in je lichaam komt kan ook niets veroorzaken in je lichaam.

Hoe bepaal ik mijn keuze voor een waterfilter systeem?

Om je keuze te bepalen kun je met het volgende rekening houden

Gebruik
Aantal personen, waar gebruik je het water voor.

Afmeting
Elk systeem heeft een andere afmeting. Behalve voor het gebruik kan het zijn dat de grootte van het waterfilter wordt beperkt door de ruimte die je beschikbaar hebt.

Materiaal
De Aqualine/AQV 5, 12, Neos zijn beschikbaar in glas en abs (kunststof). De Aqualine 18 is beschikbaar in glas.

Alkalisch/Redox of pH neutraal
Deze keuze heeft niets met het filteren te maken. Dat doen ze allemaal op dezelfde manier. Alkalisch/Redox is interessant voor mensen die verzuurd zijn. Het is een extra eigenschap.

Aqualine/AQV 5
Hoog 46 cm, breed 24 cm

 • 1 – 2 personen.
 • water drinken en koffie/thee mee maken.

Aqualine 12

Hoog 56 cm, breed 32 cm *

 • 1-2 personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

Aqualine Neos
Hoog 46 cm, breed 26 cm, diep 29 cm

 • meer dan 2 personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

Aqualine 18
Hoog 53 cm, breed 32 cm *

 • gezinnen met meerdere personen.
 • Water drinken, koffie/thee mee maken.
 • Koken.

* De afmetingen van de Aqualine 12 en 18 zijn correct. De glazen tank van de Aqualine 12 is wat hoger en smaller en die van de Aqualine 18 wat breder en lager.

Zijn de Aqualine producten BPA en Ftalaat vrij?

Alle Aqualine producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen.

Waarom alkalisch of pH neutraal water?

Lees onze uitgebreide pagina “uitleg over alkalisch of pH neutraal water

Hoelang duurt het voordat het water is gefilterd?

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

Hoe lang kunnen de filters bewaard blijven?

Als de filters in de originele verpakking zitten zijn ze onbeperkt houdbaar als  ze op een donkere en koele plaats worden bewaard.

Als het meerstappenfilter en de pH ring in gebruik zijn geweest dan kunnen ze maximaal een half jaar in afgesloten plastic zak in de koelkast bewaard blijven.

Onderhoud van het waterfilter systeem

Ik ga op vakantie. Wat moet ik met mijn filters doen?

Ga je voor een paar dagen weg zorg er dan voor dat de onderste tank helemaal gevuld is met water. Een deel van het meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen/Cormac ring zijn met zilver geïmpregneerd waardoor er geen bacterie werking kan plaatsvinden. Zet het Aqualine/AQV waterfilter bij voorkeur op een donkere/koele plaats tijdens je afwezigheid.

Ga je een paar weken weg? Haal dan het meerstappenfilter en de pH ring uit je systeem en doe deze (nat) in een afgesloten plastic zak en leg ze in de koelkast (maximaal 6 maanden). Giet de opvangtank leeg en leg de stenen bijvoorbeeld op een stuk keukenrol zodat ze kunnen drogen.

Ik filter geen 2.000 liter per jaar waarom moet ik toch de filters vervangen?

De fabrikant geeft aan dat het meerstappenfilter elk jaar of in elk geval na 2.000 liter water vervangen moet worden. Een deel van het meerstappenfilter is gevuld met actieve koolstof. Koolstof is gevoelig voor bacteriegroei. In Duitsland is het wettelijk verplicht om filters waar koolstof in verwerkt is elk half jaar te vervangen. Een deel van de koolstof in onze filters is met zilver geïmpregneerd om bacterievorming tegen te gaan. Daarom kun je er gemiddeld een jaar mee doen.

De 2.000 liter is bedoeld voor mensen die gemiddeld meer dan 6 liter water per dag filteren. Zij zullen de filters binnen een jaar moeten vervangen.

Hoelang duurt het voordat het water is gefilterd?

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

Hoe kom ik op tijd aan vervangfilters?

Je hebt bij ons een  water filtersysteem gekocht of je hebt de filters vervangen. Dat was een belangrijke investering om verzekerd te zijn van goed gefilterd en gezond water. De verschillende filters halen o.a. chemicaliën, zware metalen, chloor, microplastics, PFAS, GenX, pesticiden, hormoon- en medicijnresten uit het water. Deze verzekering heb je alleen als je ook jaarlijks de filters vervangt.

Om dit niet te vergeten, kun je bij ons een filterabonnement afsluiten. Neem contact op voor meer informatie.

Hoe vaak maak ik het waterfilter schoon

In principe maak je het Aqualine/AQV waterfilter systeem schoon als je de filters vervangt of als er iets aan de hand is zoals:

Boventank
Zweven er witte kalkdeeltjes of stofdeeltjes in de bovenste tank spoel deze dan weg onder een stromende kraan. De boventank is gemakkelijk te verwijderen. Eventueel mag de binnenkant van de boventank met een borstel of doekje schoongemaakt worden.

De gaatjes in het keramische filter zijn maar 0,0002 mm ‘groot’. Losse deeltjes in de boventank kunnen de gaatjes verstoppen waardoor het water langzamer door het filter gaat.

Wordt het keramische filter groen van de alg, oranje/bruin van de calcium of zwart van de schimmel dan doet het filter zijn werk goed. Deze aanslag zit slechts aan de buitenkant van het filter omdat de gaatjes te klein zijn om deze stoffen door te laten.

Om dit schoon te maken dient het filter uit de bovenste tank verwijdert te worden door de vleugelmoer aan de onderzijde van de tank los te maken.

Houdt daarna de kunststof voet en het filter met 1 hand vast. Houdt het filter onder een stromende kraan en schuur met het schuurgedeelte van een schuursponsje met regelmatige bewegingen over het filter totdat er weer wit onder de verkleuring vandaan komt. Daarna het filter goed afspoelen onder de kraan voordat deze weer teruggeplaatst wordt.

Ondertank
‘Oud’ water. Het water in de onderste tank wordt vermengd met het nieuwe gefilterde water waardoor er nooit ‘oud’ water overblijft. De bruine stenen zijn met zilver geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën kunnen vermenigvuldigen in het stilstaande water. Daardoor blijft dit water wekenlang vers.

De onderste tank hoeft niet eerst leeggedronken te worden. Als deze tank halfleeg is kan de bovenste tank gevuld worden en druppelt alles weer lekker door. De inhoud van de boventank is de helft van de inhoud van de onderste tank.

Calcium/magnesium
Soms is er een witte waas te zien op het water of zweven er kleine witte vlokjes in het water. Dit wordt veroorzaakt door een tijdelijk te veel aan calcium en magnesium in het water. Drinkwaterbedrijven voegen soms tijdelijk extra calcium aan het drinkwater toe om de pH van het water niet te zuur te laten worden. Een deel van deze calcium gaat door het filter heen en komt in de onderste tank terecht. De balans van het water in de onderste tank wordt hierdoor tijdelijk verstoord waardoor de waas of de vlokjes ontstaat. De snelste manier om dit weg te krijgen is het water uit de onderste tank te laten lopen, de tank uit te spoelen en nieuw water te filteren.

In een enkel geval zit er ook wat calcium/magnesium aanslag aan de binnenkant van de tank, op de bodem of op de stenen. De aanslag op de tank kan gemakkelijk verwijderd worden met water en azijn. Als er een wat hardere laag op de bodem ligt laat dit dan weken in water en azijn dan kan het na een tijdje gemakkelijk verwijderd worden.

Muffe smaak aan het water
De stenen geven mineralen af maar hebben ook als taak om het water fris te houden. Aanslag van de magnesium/calcium kan ervoor dat de stenen hun werk minder goed kunnen doen waardoor het water anders kan gaan smaken. Aanslag op de stenen kan verwijderd worden door de stenen in een pannetje water te leggen, een theelepel zout aan het water toe te voegen (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel) en daarna de stenen voor 15 minuten uitkoken. De stenen daarna af laten koelen voordat de stenen in de onderste tank worden gelegd.

Alg aanslag
In ons drinkwater maar ook in de lucht die we inademen zitten algsporen. Staat je waterfilter niet te veel in het licht of op een warme plaats en wordt er elke 2 tot 3 dagen nieuw water gefilterd dan zul je weinig of geen last van alg hebben. Er zijn mensen die in de ruim 20  jaar dat wij deze systemen verkopen nog nooit alg in de tank hebben gehad. Er zijn mensen die elke paar maanden alg in hun tank hebben. Algsporen hebben licht en warme nodig om te groeien. Dat zie je ook in de natuur. In warmere periodes zitten er meer algen in het water. Dat zijn de periodes om extra alert te zijn op algvorming.

Algvorming begint met kleine groene spikkeltjes op de buitenkant van het meerstappenfilter, op de stenen of op de gekartelde magneetkop van het kraantje aan de binnenkant van de tank. Zodra je deze spikkels ziet moeten de stenen, de pH ring (bij de alkalische systemen) en het meerstappenfilter uit de onderste tank gehaald te worden. Zichtbare groene alg op de stenen moet met een borsteltje verwijderd worden. Daarna de stenen in een pannetje water minstens 15 minuten uitkoken waar je 1 theelepel zout aan toe hebt gevoegd (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel).

Vul de ondertank voor een kwart met lauwwarm water en voeg hier een flinke scheut natuurazijn aan toe. Gebruik dit mengsel om met een doekje de binnenkant van de tank en de buitenkant van het filter af te nemen. Laat het mengsel daarna door het kraantje weglopen om eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. De pH ring kan alleen onder een stromende kraan schoongemaakt worden. Kook deze ring nooit uit.

Mag ik azijn gebruiken bij het schoonmaken

Azijn (met water) mag u gebruiken:

 • Om de binnenkant van de opvangtank schoon te maken (bijvoorbeeld als er aanslag op de binenkant van de tank zit of als er algvorming heeft plaatsgevonden).
 • De buitenkant van het meerstappenfilter schoon te maken.
 • Om het kraantje schoon te maken.

Azijn mag u NOOIT gebruiken:

 • Om het keramische filter schoon te maken.
 • Om de pH ring schoon te maken.
 • Om de mineraalstenen of de Cormac ring schoon te maken.
 • De binnenkant van het meerstappenfilter mee te spoelen.

Interessante informatie


TDS meter geeft hoge waarde

Met een TDS meter is het niet mogelijk om op een simpele manier de vervuiling van je water te testen.

Weet wat je meet -TDS meter

TDS meter

De afgelopen week luisterde ik naar een uitzending op de radio waarbij een water expert werd geïnterviewd. Ondanks dat ik grote waardering heb voor deze expert gingen mijn tenen toch krommen bij een aantal opmerkingen die hij maakte over het meten met een TDS meter.

TDS staat voor Total Dissolved Solids oftewel het totaal aan
opgeloste stoffen in een vloeistof. Deze meters worden door menig aanbieder van
waterfilters gebruikt om de zuiverheid van het gefilterde water weer te geven.

Hoe werkt een TDS meter?

Een TDS meter is eigenlijk een geleidbaarheidsmeter. Hij werkt door een spanning aan te leggen tussen twee of meer elektroden. Positief geladen ionen (dat zijn bijvoorbeeld de mineralen en sporenelementen zoals calcium, magnesium, natrium, zink, ijzer) zullen zich verplaatsen naar de negatief geladen elektrode. Negatief geladen ionen (o.a. chloride, sulfaat, sulfiet, fluoride) zullen zich verplaatsen naar de positief geladen elektrode.

Omdat deze ionen worden geladen en bewegen, vormen ze een
elektrische stroom. De TDS meter meet hoeveel stroom er tussen de elektroden
loopt. Daardoor kan worden vastgesteld hoeveel ionen er in een oplossing
zitten. Het resultaat wordt weergegeven in ppm (<em>parts per million</em>).

Als je alleen puur water (H2O) zou meten dan geeft de meter 0 aan. Ik hoor je denken: dus als een TDS meter meer dan 0 aangeeft dan zitten er dus vervuilende stoffen in.

Nee is hierop het antwoord. Het geeft alleen aan dat er behalve water ook andere stoffen in zitten.

Wat meet een TDS meter nu eigenlijk?

Het is belangrijk om te weten wat zo’n meter eigenlijk NIET test. Ze meten namelijk alleen mobiel geladen ionen. Ze kunnen geen neutrale (ongeladen) verbindingen detecteren. Hieronder vallen verbindingen zoals suiker, alcohol, veel organische stoffen (waaronder chemicaliën, medicijnen, hormonen, veel pesticiden en hun residuen) en niet-geïoniseerde vormen van silica, ammoniak en koolstofdioxide. Deze meters meten ook geen macroscopische deeltjes omdat deze te groot zijn om in de toegepaste elektrische velden te bewegen. Dus als u “roestig” water uit ijzer oxide deeltjes ziet, dan wordt dat niet gemeten. Bacteriën, virussen en micro plastics worden ook niet gemeten.

Stoffen
zoals PF(O)AS die o.a. bij het GenX proces gebruikt worden, Chromium-6 en zelfs
lood kunnen ook niet met een TDS meter worden gemeten omdat deze stoffen in parts
per billion of zelfs nog kleiner voorkomen.

De benaming ‘totaal opgeloste vaste stoffen’ is dus een verkeerde benaming. Het is beter om te zeggen dat je de totale hoeveelheid aan geladen ionen hebt gemeten.

Als een TDS
meter een waarde van 8 aangeeft, dan weet je in ieder geval dat vrijwel alle
mineralen en sporen elementen uit het water zijn gehaald. Het water kan echter
vervuild zijn met medicijnen, pesticiden, GenX, bacteriën, micro plastics,
chemicaliën etc.

Hoe kan de kwaliteit van gefilterd water worden vastgesteld?

Met een TDS meter kun je dus NIET de kwaliteit van gefilterd water testen. Dat kan alleen bij een laboratorium worden getest. Vraag bij een aanbieder van waterfilters om testrapporten. Laat je daarbij niet met een kluitje in het riet sturen als je opmerkingen krijgt zoals bijvoorbeeld: “Van actieve koolstof is bekend dat het die, die, die en die stoffen uit het water filtert. Ons filter is voorzien van koolstof dus die halen deze stoffen er dus ook uit.”. Als het zo gemakkelijk zou zijn dan hadden de drinkwaterbedrijven ook al die stoffen uit het water gehaald. Het is de combinatie van filters die nodig zijn om extra goed te filteren en de tijd waarmee het water met de filtermaterialen in contact is. Bij de meeste filters gaat het water te snel door het filter heen. De Aqualine systemen filteren gemiddeld maar 1,5 liter per uur. Het water is dus voor een langere tijd met de filtermaterialen in contact.

Onze Aqualine filters halen aantoonbaar de PF(O)AS uit het water die bij het GenX proces worden
gebruikt. Verder halen wij een groot aantal andere stoffen uit het water.

Testrapport chemicaliën en medicijnen Duits laboratorium

Analyse certificaat Universiteit van Amsterdam in verband met GenX

Toelichting bij de analyse van GenX

Onze Aqualine filters hebben een hogere TDS en dat komt omdat we mineralen toevoegen aan het gefilterde water. Kies je voor de alkalische versie dan geeft de meegeleverde pH ring ook nog wat extra mineralen en magnesium af om de pH van het water te verhogen naar licht basisch water.

Sommige
aanbieders geven aan dat we alleen H2O moeten drinken. Dit is dus water in de
puurste vorm. Dat is dus water dat ook vrij is van mineralen en sporen
elementen. Zo lang de mensheid bestaat drinken we water uit bronnen en
rivieren. Afhankelijk van de bodemgesteldheid is dit water rijk aan allerlei
verschillende mineralen en sporen. Dat we het water willen zuiveren van
vervuiling dat begrijp ik, maar waarom willen we de natuurlijke elementen uit
het water filteren?

De Aqualine waterfilter systemen bootsen de natuur na. We verwijderen de vervuiling zoveel mogelijk met natuurlijke materialen, voegen wat mineralen en sporen elementen toe en vitaliseren het water tijdens het uittappen. Dit vitaliseren gebeurt ook in de natuur. Dit effect heb je niet bij de meeste waterfilter systemen die worden aangeboden.

Wanneer gebruik je wel een TDS meter?

Deze meters worden altijd gebruikt bij omgekeerde osmose systemen. Hierbij wordt een membraan filter gebruikt. Als dit filter niet meer goed werkt laat het te veel stoffen door die je dan kunt meten. Als er meer geladen ionen door het filter heen kunnen dan is de kans dat er ook echte vervuiling mee komt groter.

Bezitters
van een aquarium gebruiken de TDS meter om vast te stellen of de samenstelling
van het water nog steeds goed is voor de vissen. Zodra er een teveel van
bepaalde stoffen voorkomen in het water dan zullen ze stappen moeten
ondernemen.

Testen met elektrolyse

Op YouTube zijn filmpjes te zien waarbij water met een elektrolyser wordt ‘omgetoverd’ tot een vieze smerige donkere drab.

Laat je niet in de maling nemen maar hieronder waarin we uitleggen wat er gebeurt met het water.

Weet wat je meet – Elektrolyse tester

Waterkwaliteit testen door middel van elektrolyse

Elektrolyse (van het Griekse lysis = losmaken, vrijmaken) is de ontbinding van een chemische stof door middel van een elektrische stroom.

Verkopers van verschillende waterfilters maken soms gebruik van een Elektrolyse apparaat en/of een TDS meter om zogenaamd aan te tonen dat al het water, behalve het water dat via hun zuiveringsapparatuur wordt geproduceerd, onzuiver is en dus onveilig voor menselijke consumptie.

Ook zijn er verschillende filmpjes te vinden op YouTube waarin mensen een dergelijke test doen om te laten zien wat een troep er in kraanwater zit.

Over het testen met een TDS meter heb ik een aparte blog geschreven. Een aantal dingen die ik hieronder bespreek over het testen met een Elektrolyse apparaat hebben ook betrekking op het testen met een TDS meter.

Onjuiste test methode

De verkopers die gebruik maken van deze testmethoden verkopen producten waarin, na het filteren, zeer weinig of geen mineralen meer in het water achterblijven (met een zeer lage TDS-waarde). Het gefilterde water vergelijken ze met kraanwater. In de VS noemen ze dit ook wel de ‘water scam test’.

Mensen die de filmpjes op YouTube zetten vergelijken meestal Spa blauw water met kraanwater. Dat komt omdat van alle mineraalwaters Spa blauw het minste calcium en magnesium bevat. Gemiddeld komt er in kraanwater tussen de 8 – 15 mg/liter magnesium voor en 44 – 72 mg/liter calcium. In Spa zit 1,3 mg/liter magnesium en 4,5 mg/liter calcium.

Uiteraard zitten er meer stoffen in water maar deze 2 zijn het meeste aanwezig en zullen ook volop en spectaculair zichtbaar zijn. Dit zijn dus mineralen!

Waarom verandert het water van kleur?

Het is eigenlijk heel eenvoudig:

 1. Het water uit het te verkopen waterfilter bevat zeer weinig tot geen mineralen.
 2. Dit water kan GEEN elektriciteit geleiden aangezien er mineralen in het water aanwezig moeten zijn om elektriciteit te geleiden.
 3. Als er geen elektriciteit aanwezig is, kunnen er geen chemische reacties plaatsvinden, die de verkleuring van het water tot gevolg hebben.

De resultaten van het gefilterde water worden vergeleken met:

 1. Kraanwater, maar ook gefilterd water waarin de mineralen worden behouden of waar een beetje mineralen aan toegevoegd zijn, flessen mineraalwater van verschillende merken welke mineralen bevatten.
 2. Door de aanwezige mineralen GAAT elektriciteit als een stroom door het water stromen.
 3. Hierdoor kunnen vervolgens ook neerslag en elektrochemische reacties plaatsvinden waardoor het water verkleurt. Het kan verschillende kleuren krijgen afhankelijk van de soort en de hoeveelheid mineralen die in het water aanwezig zijn. Soms gaat het water borrelen of ontstaat er een drab.
 4. Deze kleurverandering is normaal en is te verwachten als er mineralen in het water aanwezig zijn.

Deze elektrochemische reactie toont aan dat het water mineralen bevat. Mineralen zijn mobiel geladen ionen en alleen deze ionen kunnen elektriciteit geleiden. Water waar mineralen in zitten zullen ook op de TDS meter een hoger getal laten zien.

Neutrale (ongeladen) verbindingen zoals suiker, alcohol, vele organische stoffen (waaronder chemicaliën, medicijnen, hormonen, veel pesticiden en hun residuen) en niet-geïoniseerde vormen van silica, ammoniak en koolstofdioxide geleiden geen elektriciteit en zijn daarom niet zichtbaar bij een TDS-meting of een elektrolyse test.

MET EEN ELEKTROLYSE TEST OF MET EEN TDS METER KUN JE GEEN VERVUILING IN WATER METEN. ER BESTAAN GEEN GOEDKOPE OF SIMPELE MOGELIJKHEDEN OM DIT TE TESTEN.
DIT KAN ALLEEN DOOR EEN LABORATORIUM WORDEN GEDAAN.

Schematische voorstelling: Elektrolyse reacties in water

elektrolyse reacties in water

Problemen oplossen

Wat moet ik doen als het water langs het filter en niet door het filter loopt?

In het meerstappenfilter gebruiken we hele fijne koolstof. Dat zorgt voor een enorm groot filteroppervlak ter grootte van vele voetbalvelden.

Het duurt wat langer voordat deze koolstof is verzadigd. Voordat je een nieuw meerstappenfilter in gebruik neemt moet je het minstens 10 minuten horizontaal in een bak water leggen. Het filter moet hierbij helemaal onder water worden gehouden. Tussentijds moet je het een paar keer draaien. Dit doe je om eventuele lucht te laten verdwijnen en om het koolstof met water te verzadigen. Als het filter aan de oppervlakte drijft dan zit er nog lucht in.

Als je dit niet of niet lang genoeg hebt gedaan dan gaat het water kanaaltjes vormen in de koolstof. Soms gaat het water gelijk overlopen maar meestal gebeurd dit 4 tot 6 weken na het plaatsen van het nieuwe filter. Soms loopt het zelfs over de buitkant van het systeem en geeft het een lekkage.

Advies: haal het meerstappenfilter uit het systeem, schud het even heen en weer en leg het filter minstens 10 minuten horizontaal in een bak water. Het filter moet hierbij onder water worden gehouden. Plaats het daarna weer terug.


Ik heb nieuwe filters geïnstalleerd en er komt geen water uit het filter. Hoe los ik dit op?

Tijdens het installeren is er mogelijk een luchtbel ontstaan tussen het keramische filter en het meerstappenfilter.

Bij de Aqualine/AQV 5, 12 en 18 til je de bovenste tank even op zodat er lucht bij kan.

Bij de Aqualine/AQV Neos til je het keramische filter een beetje op. Meestal zie je dan luchtbelletjes onder het filter vandaan komen.

Het keramische filter krijgt groene vlekken. Wat moet ik doen?

Dat wordt veroorzaakt door de groenalg. Alg sporen zitten overal in het water en in de lucht. Deze sporen komen ook op het keramische voorfilter van je Aqualine/AQV waterfilter systeem waardoor het filter soms een groene aanslag krijgt. Deze aanslag zit alleen aan de buitenkant van het filter. Het vormt zich door een combinatie van warmte en licht (zoals bij het AQV 5 model met een doorzichtige boventank). Deze algvorming zit alleen aan de buitenkant van het filter en kan niet door het filter heen. Het is niet schadelijk voor de gezondheid en is gemakkelijk te verwijderen met het schuurgedeelte van een schuursponsje. ‘Schuur’ zachtjes over de witte keramische bol om de groene aanslag te verwijderen terwijl je de bol onder een stromende kraan houdt. Houd hierbij zowel de bol als de kunststof voet goed vast. De bol en de voet zijn met speciale, niet giftige, lijm aan elkaar gelijmd. Als de bol loskomt van de voet dan kun je het filter niet meer gebruiken.


Wat moet ik doen als ik algvorming in mijn opslagtank zie?


In een enkel geval kan het voorkomen dat algvorming in de opslagtank zichtbaar is. Meestal is dat het eerste te zien op een lichter gedeelte in de tank (magneetkraan, meerstappenfilter). Omdat alg sporen in het kraanwater en in de lucht zitten ontkom je er niet aan dat je deze sporen ook je systeem ‘brengt’. Je spoelt je filter, je pH ring en de stenen af met kraanwater. Als je de tank in elkaar zet komen er al sporen via de lucht in je tank. Dat is allemaal geen probleem als het systeem regelmatig gebruikt wordt. Het systeem wordt dan doorgespoeld en voorzien van nieuw water. Het kan een probleem worden als het systeem te veel in (zon) licht staat of in de buurt van een warmtebron (kachel, fornuis). De combinatie van licht en warmte kan ervoor zorgen dat algvorming kan ontstaan. Houdt het systeem daarom zo veel mogelijk uit direct licht en weg bij een warmtebron.

Advies:

 1. Breng water aan de kook.
 2. Verwijder het meerstappenfilter, de pH ringen en de stenen uit de onderste tank.
 3. Leg de mineraalstenen in de pan en voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat het water voor minstens 10 minuten koken.
 4. Vul de opslagtank voor een derde met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natrium bicarbonaat aan toe.
 5. Gebruik een zacht doekje om met dit mengsel de buitenkant van het filter en de binnenkant van de tank af te nemen. Laat het mengsel na het schoonmaken door het kraantje weglopen.
 6. Spoel de pH ring, al schuddend, onder een stromende kraan af.
 7. Spoel de binnenkant van de tank en het filter af voordat je alles weer installeert.

De filters filteren de kalk uit het water maar ik heb toch een witte aanslag in mijn flesje. Hoe kan dat?

In kraanwater zit opgeloste en niet opgeloste calcium. De niet opgeloste calcium veroorzaakt de harde kalklaag op het verwarmingselement in je waterkoker of je koffieapparaat. Deze calcium wordt tegengehouden door het keramische voorfilter in onze Aqualine/AQV systemen. De opgeloste calcium vormt geen probleem in je apparaten maar kan soms wel een lichte aanslag geven. Je kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een verdunning van ongeveer 25% azijn. Daarna het flesje goed schoon spoelen.

Waar kan ik het beste het gefilterde water in meenemen?

Gebruik bij voorkeur een glazen of rvs fles. Flessen van polycarbonaat of Tritan zijn ook geschikt. Gebruik geen PET flessen omdat deze stoffen kunnen afgeven aan het gefilterde water waardoor dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.

Waar moet ik op letten als ik sloot of regenwater wil filteren?

Bij calamiteiten kun je de Aqualine/AQV 5, 12, 18 en Neos gebruiken om sloot- of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken.

Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De microscopisch kleine gaatjes in dit filter zijn slechts 0,2 micron (0,0002 mm) groot. In sloot- of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen.

Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant).

Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden.

Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.

Ik heb nog steeds kalkaanslag in mijn waterkoker

Kraanwater bevat ‘harde’ onopgeloste kalk en opgeloste kalk (calcium) en magnesium.

De harde kalk wordt door de microscopisch kleine gaatjes van 0,0002 mm in het keramische filter tegengehouden. Daarom verkleurt dit witte filter in de bovenste tank na verloop van tijd. De bruin/oranjeverkleuring wordt veroorzaakt door de kalk die de gaatjes van het filter heeft verstopt.

De opgeloste calcium en magnesium gaan gewoon door de beide filters heen. De mineraalstenen geven klein beetje extra calcium en magnesium aan het water.

Heb je een Redox filter of pH ring dan zal er o.a. nog wat extra calcium en magnesium aan het water worden afgeven om de pH van het gefilterde water te verhogen.

Als je het gefilterde water in de waterkoker doet dan zal dit zeker ook aanslag achterlaten van calcium en magnesium. Als er veel calcium in je drinkwater zit dan zal er ook meer kalkaanslag in de waterkoker worden afgezet.

Meestal is deze aanslag gemakkelijk te verwijderen met water een azijn.

Onze waterfilters zijn ontworpen om vervuiling uit het water te filteren zoals chemicaliën, medicijnresten, zware metalen zoals lood, pesticiden, microplastics, PFAS, GenX etc. Hoewel er wel een deel van de kalk uit het kraanwater wordt gefilterd is het systeem niet ontworpen om te ontkalken. Calcium en magnesium zijn mineralen en die horen in een kleine hoeveelheid in water thuis.

Het water blijft in de boventank staan

Keramisch filter

Bij een nieuw filter
Bij de fabricage worden oneffenheden weggeschuurd en het schuurstof afgezogen. In een enkel geval is dit niet correct gedaan en zit er nog schuursel in de kleine gaatjes van het filter.

Oplossing:
Houd met 1 hand de kunststof voet en het witte deel van de bol goed vast. (Als deze 2 delen loskomen dan kun je het filter niet meer gebruiken.) Ga met het zachte gedeelte van een schuursponsje over de witte bol terwijl je deze onder een stromende kraan houdt.

Bij een filter wat al een tijdje in gebruik is
De niet-opgeloste kalk uit het drinkwater, maar ook sediment deeltjes, worden door dit filter tegengehouden. De kalkdeeltjes verstoppen de microscopisch kleine gaatjes van 2 micron (0,0002 mm) in het filter. Hierdoor gaat het water steeds langzamer door het filter. Meestal treedt er ook een geelachtige verkleuring op.

Oplossing:
Haal het filter uit de bovenste tank. Houd met 1 hand de kunststof voet en het witte deel van de bol goed vast. Als deze 2 delen loskomen dan kun je het filter niet meer gebruiken. Ga met het schuurgedeelte van een schuursponsje over de witte bol terwijl je deze onder een stromende kraan houdt. Blijf voorzichtig schuren totdat de verkleuring is verdwenen. Spoel daarna het filter goed af onder een stromende kraan om eventueel schuursel te verwijderen. Dit kan namelijk weer zorgen voor het verstoppen van het filter.

Luchtbel
Bij het in gebruik nemen of na het schoonmaken van het systeem kan het voorkomen dat er een luchtbel is ontstaan tussen het keramische – en het meerstappenfilter.

Oplossing:
Bij de Aqualine/AQV 5, 12 of 18 til je de bovenste tank even op om de luchtbel te laten verdwijnen. Bij de Neos dien je het keramische filter aan 1 kant even op te lichten om de lucht te laten verdwijnen. Het filter van de Neos zit met een ring vastgeklemd in het gat van de bovenste tank.

Lekkage

Water loopt niet door het meerstappenfilter maar stroomt over de buitenkant van de tank (Aqualine/AQV 5/12/18 model)

In de meeste gevallen komt dit door een meerstappenfilter wat niet goed verzadigd is. Het water vormt kanaaltijtjes in de koolstof die na verloop van tijd dichtslibben. Het water kan dan niet snel genoeg door het filter en zal gaan overlopen.

Oplossing:

Haal het meerstappenfilter uit de onderste tank en verwijder de filter ring. Schud het filter goed heen en weer om de koolstof los te maken. Leg het filter 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak, nogmaals goed schudden, bevestig de filter ring en hang het filter terug in de onderste tank. Gooi daarna water in de bovenste tank om het filter aan het werk te zetten.

Water loopt langs het filter (Neos model)

Het meerstappenfilter heeft luchtspleetjes in het schroefdraad. Hierdoor kan de lucht in en uit de tank gaan. 

Als je bij het in gebruik nemen of na een wisseling van het filter water door de luchtspleetjes langs het filter in de onderste tank ziet lopen dan is het filter niet goed verzadigd.

Oplossing:

Schroef het filter los van de boventank. Verwijder het IER filter. Schud zowel het IER filter een beetje en het meerstappenfilter wat steviger om de koolstof los te maken.

Leg alleen het meerstappenfilter (dus niet het IER filter) 10 minuten lang, plat in een bak/pan met koud water (filter moet helemaal onder water liggen). Draai het filter af en toe om, om eventuele lucht te laten ontsnappen. Na 10 minuten haal je het filter uit de bak en schud je het nog een keer stevig.

Plaats het IER filter terug in het meerstappenfilter (LET OP dat je dit op de goede manier teruglegt. Het IER filter moet er gemakkelijk in gaan. Als je kracht moet zetten dan zit het verkeerd om).

Schroef het filter terug aan de boventank en vul de tank daarna met water om het filter aan het werk te zetten.

Lekkage bij het kraantje

Soms zie je niet waar het systeem lekt maar ligt er wel water op het aanrecht. Meestal is dit het gevolg van een kraantje wat niet goed is geinstalleerd. Dit kun je gemakkelijk controleren door de onderste tank voor de helft met water te vullen en dan een tissue tegen het ringetje te houden waar het kraantje door het gat in de tank gaat.

Oplossing:

Aqualine/AQV 5, 12 en de Neos. Deze systemen hebben altijd 2 ringetjes. Bij de meeste ringetjes heb je een bolle en een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!

Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.

Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (1 aan de binnen- en 1 aan de buitenzijde van de tank). Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.

Bij de Aqualine/AQV 18 zitten soms 2 ringetjes met aan de ene zijde een bolle kant en de andere een platte kant. De bolle kant moet altijd tegen het gat van de tank aanzitten!

Soms zitten er alleen platte ringetjes bij het systeem. In dat geval heb je 4 platte ringetjes nodg. Twee voor de binnen- en twee voor de buitenzijde.

Als je zeker weet dat de ringetjes goed zijn bevestigd dan is het soms voldoende om de magneet van de kraan aan de binnenzijde vaster te draaien.

Twijfel je of je de ringetjes goed hebt geïnstalleerd? Laat dan het water uit de tank lopen en maak het kraantje los van de tank. Controleer of de ringetjes goed zijn bevestigd (Eén aan de binnen- en één aan de buitenzijde van de tank of twee buiten en 2 binnen bij een Aqualine /AQV 18 met 4 platte ringetjes).

Bevestig nu het kraantje opnieuw en draai het geheel goed vast.

Lekkage door het kraantje

Soms gebeurd het dat het kraantje niet stopt na het tappen maar blijft druppelen. Het platte gedeelte aan de bovenzijde van het kraantje is een dekseltje. Door dit dekseltje vaster te draaien is het probleem meestal opgelost.

Mocht je er niet uitkomen neem dan contact met ons op.

Je hebt in elk geval levenslang garantie op het kraantje.


Er blijft water in de boventank staan

Ik heb het systeem in gebruik genomen en het water loopt niet door de filters.

Het systeem filtert maar 1,5 liter per uur. Als u het systeem voor de eerste keer gebruikt kan dat zelfs nog iets langer duren.

Het water druppelt langzaam door beide filters heen. Na een paar minuten komen de eerste druppels pas uit het meerstappenfilter. Heb dus even geduld. In de natuur wordt het regenwater ook langzaam gefilterd door de aarde.

Bij de Neos duurt het nog iets langer voordat je water in de tank ziet verschijnen. Onder in de tank (waar het kraantje in bevestigd is) zit een verlaging. Dit gedeelte wordt eerst gevuld met het water.

Er blijft een laagje water in de boventank staan  

Als de bovenste tank helemaal gevuld is met water dan is de druk op het keramische filter het grootst. Het water zal dan wat sneller door het filter heengaan. 

Als de tank bijna leeg is dan staat er nog een klein laagje water in de tank wat zeer langzaam door het filter gaat omdat de druk heel laag is.

Het keramische filter in de bovenste tank heeft microscopisch kleine gaatjes van 0,0002 mm. Deze gaatjes worden verstopt door de harde (niet opgeloste) kalk in het kraanwater. Afhankelijk van de hoeveelheid kalk in je kraanwater zullen de gaatjes sneller of langzamer verstopt raken. Hierdoor gaat het laatste beetje water in de boventank steeds langzamer door het filter heen.

Na verloop van tijd zal er een groter laagje water in de boventank blijven staan.

Dat kan verder geen kwaad omdat dit water nog gefilterd moet worden.

Als het filter geel wordt dan zijn de gaatjes in het filter verstopt door de kalk. 

Dit kunt u gemakkelijk schoonmaken door het filter uit de bovenste tank te halen en dit onder een stromende kraan af te schuren met het schuurgedeelte van een schuursponsje. 

Soms is de kalkvorming hardnekking en moet u wat harder schuren. Blijf niet op 1 plek schuren maar probeer het filter gelijkmatig op te schuren.