Stress en burn-out

Wil je ook weer rust in je hoofd, meer energie en je blij voelen?

Deze klachten zoals hierboven hoor ik vaker in mijn praktijk. Als je veel ballen in de lucht houdt, zoals het verzorgen van je kinderen, werken in je eigen bedrijf of in je baan, je wilt ook contacten met vrienden onderhouden en leuke dingen met je gezin doen. Misschien heb je een ouder die mantelzorg van jou nodig heeft. Het is allemaal wel erg veel om aan te blijven voldoen. En eigenlijk ben je het meer dan zat om voor iedereen te zorgen, want wie zorgt er voor jou?

Het wordt tijd om nu zelf voor jezelf te gaan zorgen, zodat je weer je balans gaat vinden, dingen worden weer leuk om te doen in plaats van alleen maar een verplichting. Je lichaam geeft het al aan, het is tijd om NU voor jezelf te kiezen. Denk aan het zuurstofmasker in het vliegtuig: zet deze altijd eerst bij jezelf op.

Wat is een burn-out?

Met een burn-out ben je totaal uitgeput, je kan niet meer. Je bent vreselijk moe en dat begint al bij het wakker worden. Je ziet tegen alles op, zelfs tegen leuke dingen –  en ken je jezelf  haast niet meer terug, alles is je teveel. Het is het eindstation van een periode van teveel spanning en inspanning. Met een burn-out ben je vooral somber en uitgeput. Je ziet niet goed meer hoe je eruit kan komen.

Hoe komt het en hoe herstel je nu het best en het snelst van deze klachten?

Mensen die een burn-out krijgen, zijn vaak degenen die altijd voor anderen zorgen en zichzelf wegcijferen. Die tegemoet komen aan de wensen van anderen, veel naar zichzelf toe trekken en voor wie nee zeggen lastig is. Gaat dit samen met een  groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme dan heb je al een aantal risico’s voor een burn-out te pakken. Je doorzettingsvermogen houdt je op de been, totdat het niet meer vol te houden is en je lichaam aan de noodrem trekt, want dat is wat er gebeurt met een burn-out.

Snelle doorbraak in een paar sessies.

Wat kun je verwachten?
We beginnen met een gesprek waarin je vertelt waar je tegenaan loopt, waar je mee zit. Ik hanteer een unieke aanpak, omdat ik kijk naar de lichamelijke en de mentale klachten. Het doel is om je weerbaarder te maken zodat je stress beter kunt hanteren en daarnaast krijg je  tips om het lichamelijke herstel  te bespoedigen. Praten over je situatie lucht erg op, maar is vaak niet genoeg om een blijvend resultaat te krijgen en daar wil ik wel voor gaan.

Bijnieruitputting
Haast iedereen die met een burn-out te maken heeft krijgt ook te maken met bijnieruitputting. Dit is de lichamelijke uiting van de burn-out. Tijdens de behandeling krijg je tips hoe je je bijnieren effectief kunt laten herstellen. Denk bij bijnieruitputting bijv. aan mist in je hoofd (brainfog), extreme vermoeidheid, gevoelig voor griep en verkoudheid en andere klachten.

Zelf heb ik een burn-out gehad 2 jaar nadat mijn broer was verongelukt. In dit filmpje vertel ik mijn verhaal op een seminar met de titel ‘Doorbraak’: Tini Worp vertelt haar eigen ervaring over burn-out – YouTube

Is stress schadelijk?
Stress of spanning is niet altijd schadelijk, het helpt je om beter te presteren; denk hierbij aan een examen of een presentatie. Als je langere tijd blootstaat aan stress of je hebt onvoldoende herstel na een ingrijpende gebeurtenis dan raak je je spanning niet kwijt. Als spanningen zich op blijven stapelen heb je teveel cortisol en adrenaline in je lichaam. Ook raakt je afweersysteem dan verzwakt en je kunt bijvoorbeeld vaak verkouden zijn. Een trage of snelle schildklier heeft vaak ook te maken met stress (dit wordt door artsen niet altijd (h)erkend).
Het is dus belangrijk om tegenover spanning ontspanning te zetten.  En om de factoren die stress geven te elimineren.

Boek met veel tips en oefeningen
In mijn boek ‘Stress en burn-out’ leg ik uit hoe dit werkt in ons lichaam, en geef ik veel informatie over hoe je stress beter kunt hanteren, alsmede hoe je uit je burn-out kunt komen.

Veel voorkomende symptomen bij stress zijn:

– vaak hoofdpijn,
– stijve nek,
– pijnlijke schouders,– vaker ziek,
– veel dorst (vooral bij het wakker worden),
– slechte stoelgang of diarree,
– hartkloppingen,
– gejaagd gevoel,
– snel geïrriteerd,- cynisch, negatief,
– weinig enthousiasme,
– minder interesse voor mensen om je heen,
– neiging om meer te gaan roken,
– neiging om meer alcohol te gebruiken,
– minder zin om te sporten,- je weet dat het niet lekker gaat maar je ploetert voort.

Enkele tips

–  Zorg voor ontspanning,
– Vul magnesium aan (het beste is via de huid neem bijv. die van Zechsal).
– Verander je eetpatroon, klik voor meer info.
– Lees mijn boek ‘Stress en burn-out‘ over de oorzaken en oplossingen om weer ontspannen en gelukkig te worden. – Praat over je gevoel met iemand die dichtbij je staat.

Meer weten? Neem contact met mij op als je van je klachten af wilt. Iedereen die ik spreek, voelt enorme opluchting al na het eerste gesprek.  Je kan hier de gratis online burn-out test invullen.

 Klanten aan het woord:

[slideshow_deploy id=’3097′]
Contactformulier

Contactformulier

Bezig met versturen