Organisatieopstelling

Een ondernemer speelt voortdurend in op veranderingen.

Daarbij lijken sommige problemen soms onoplosbaar, omdat ze steeds op een andere manier terug blijven komen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een stagnerende omzet,
  • verdwijnen van klanten,
  • uitblijvende innovatie,
  • voortdurende conflicten tussen medewerkers en afdelingen,
  • een stroef verlopend fusieproces of
  • een hoog ziekteverzuim of personeelsverloop.

Werkgerelateerde vragen van individuele werknemers zijn ook vaak aanleiding om een organisatieopstelling te doen: telkens uitblijvende promotie, gevoel van “zit ik hier wel op mijn plaats”; opeenvolgende leidinggevenden krijgen geen grip op een bepaalde afdeling; wat moet ik doen nu ik niet met mijn manager kan opschieten?

Om een team goed te laten functioneren moet iedereen de juiste plek innemen,  is er balans tussen geven en nemen en de leider neemt daadwerkelijk de leiding. Ook is er verbinding tussen de betrokkenen en iedereen heeft duidelijkheid over zijn of haar rol.

Met een organisatieopstelling wordt in één oogopslag zichtbaar waar problemen, spanningen en verstoorde verhoudingen vandaan komen. 

Een opstelling met representanten van relevante personages maakt de oorzaak meteen duidelijk. In de organisatieopstelling worden de pijnpunten dus zichtbaar gemaakt. De oorzaak is dan duidelijk maar dan zijn we er nog niet. Er moet immers nog een oplossing voor komen en geïmplementeerd worden. Samen met een procesbegeleider zorgen wij voor implementatie van de nodige stappen in het bedrijf. Dit is altijd maatwerk en gaat in overleg.

De oorspronkelijk sceptische houding tegenover deze innoverende methode heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een groeiende interesse, dankzij vele succesverhalen. 

Mag ik eens met jou van gedachten wisselen over de mogelijkheden van een organisatieopstelling in jouw organisatie?
Ik ben bereikbaar op tel. 06 57337755 of via email naar info@primeres.nl.

______________________________________________________
Ervaring van een deelnemer aan organisatieopstelling:

Zelfs met plastic poppetjes kreeg ik door een opstelling helder overzicht. Wanneer je dit doet met real live personen, is het effect nog vele malen groter. Of het nu gaat om familie, vrienden of collega’s binnen een bedrijf. Elke groep en elke situatie kun je opstellen. En ontwikkelen. Het brengt knelpunten naar boven en geeft inzicht in de problematiek. Door de opstelling te veranderen ontstaan oplossingen waar je eerder niet aan had gedacht. Een bijzonder mechaniek waarbij elke radar onmisbaar is. Elke afzonderlijke beweging is noodzakelijk om een goed geoliede machine te kunnen zijn.

Mieke de Beer-Koomen 2013