Posttraumatische stress PTSS

Een trauma is volgens de officiële beschrijving een situatie waarin iemand in levensgevaar is of getuige is van een situatie waarbij iemands leven in gevaar is.

In mijn optiek is trauma elke gebeurtenis die een inslag op iemands welzijn is en sporen nalaat. Van het kapje met narcosemiddel bij een amandeloperatie tot een levensbedreigende situatie.

Kenmerkend voor PTSS zijn flashbacks, de neiging om gelijkende situaties te vermijden en de ‘normale’ stressklachten.

Gevaar
We hebben drie oerreacties op een acute aanval: vechten, vluchten of bevriezen. Bij een dreiging komt er enorm veel kracht vrij zodat je de aanval kunt overleven door keihard weg te rennen, te vechten of je voor dood te houden. Er wordt zoveel energie naar de spieren gestuurd dat je sterker bent dat je ooit zou vermoeden.

PTSS
Als je bevriest, wordt deze vrijgekomen energie niet gebruikt en deze wordt opgeslagen in het lichaam. Dieren gaan na zo’n situatie schudden om zich te ontladen van deze enorme hoeveelheid energie. Als wij mensen dit ook zouden doen, zouden we minder last achteraf hebben van een ingrijpende gebeurtenis.

Iedereen maakt grote en kleine voorvallen mee die een dreiging vormen. Althans die voelen als een bedreiging ook al verkeert men niet letterlijk in levensgevaar. Dat heeft tot gevolg dat veel mensen met deze opgeslagen (bevroren) energie rondlopen. Dit kan verklaren waarom veel mensen last hebben van hartkloppingen, angstaanvallen en onrust. Alsof ze in een staat van paraatheid moeten verkeren.
Het lichaam is hier niet voor gemaakt dus je zult begrijpen dat een langdurig gevoel van alertheid gevolgen heeft.

Oorzaak opsporen

Tijdens de hypno- en regressiesessies sporen we de oorzaak op. Het kan namelijk ook zo zijn dat jouw klacht te maken heeft met een onverwerkt trauma van je opa of oma of zelfs een van jouw eerdere levens. Het is wetenschappelijk bewezen dat trauma’s erfelijk zijn. Opsporen van de oorzaak van jouw klachten werkt op den duur het meest effectief.

Na een traumatische gebeurtenis kan een persoonlijkheid veranderen. Dit komt voornamelijk door spierspanning, neurologische (denk)processen en hormoonspiegels. Het kan leiden tot:

  • hyperalertheid
  • overgevoeligheid
  • overdreven aanhankelijkheid
  • agressie
  • makkelijk en snel huilen
  • depressie
  • distantiëring
  • verlamd gevoel
  • vermoeidheid
  • slapeloosheid

Je zou kunnen denken dat zo iemand aan pathologische stemmingswisselingen lijdt, echter deze klachten zijn te wijten aan een trauma.

Trauma gerelateerd gedrag sluit meestal aan bij iemands natuurlijke karaktertrekken. Dus iemand die actief is kan nog actiever worden, iemand die teruggetrokken is, kan zich nog meer afzonderen.
Bijvoorbeeld: ‘Johnny is na het ongeluk nog meer op zichzelf’. Dit ‘nog meer’ is dan een signaal dat duidt op PTSS.

Behandeling PTSS

Er zijn diverse manieren om PTSS te behandelen, steeds bekender wordt bijvoorbeeld EMDR. Zelf heb ik ook goede ervaring met regressietherapie en familieopstellingen.
Lichaamswerk is hierbij zeer belangrijk!
Wil je meer weten over wat bij jou past, neem dan even contact op.