Even een moment voor jezelf

Even een moment voor jezelf

1 november 2012 Uit Door Tini

Dat klinkt toch fijn he.

Alleen een ‘moment’ is wel erg kort. Waarom niet een heel ‘leven’ voor jezelf? Doen wat je wilt, gestuurd door jouw eigen vrije wil. Het heilige moeten achter je laten.

Dat kan en is best wel makkelijk. Begin met te leven in het nu. Ban je gedachten aan wat je nog wilt doen uit. Straks is voor later. Daarom heet het juist ‘straks’.

Hoe kan ik leven in het nu?
Geef volle aandacht aan waar je nu mee bezig bent, wees dus mindfull. Terwijl je dit leest, doe je dus even geen andere dingen. Je bent alleen maar bezig met lezen van deze tekst.  Misschien helpt het om je aandacht te zien als een zaklamp. Die zaklamp kun je richten. Als je je zaklamp richt op waar je nu mee bezig bent, komen de andere zaken min of meer in het (denkbeeldige) donker. Als ze toch in het licht proberen te komen, dus je aandacht vragen, door gedachten die opkomen, laat ze voor wat ze zijn. Je kunt ze visualiseren als overdrijvende wolken, die komen en die gaan. Heb er geen mening of oordeel over want dan geef je ze meer aandacht dan nodig is.

Kan ik dat leren?
Als je de tips hierboven interessant en tegelijk nog  lastig vindt, kun je een meditatie of mindfulness training gaan volgen. Van mijn cursisten op de meditatietraining hoor ik dat ze, sinds ze de training volgen, veel relaxter in het leven staan. Ze raken zelfs niet meer uit balans door de tegenslagen die ze voor hun kiezen krijgen.  Ze reageren vanuit de gedachte: ‘het is zoals het is’. De stress die ze hadden wordt veel minder.

Oordelen is fout
Goed gedrag moet beloond worden met een compliment. Dat hebben we zo geleerd en dit staat centraal in elke opvoedcursus. Een compliment is oordeel. Weliswaar een positieve, maar het blijft een oordeel. Het verschil tussen een bloem en onkruid is ook een oordeel (dank @Brikit voor deze mooie quote).
Hoeveel rust zou je krijgen als je vrij van oordelen bent. Naar anderen en vooral naar jezelf. De sleutel ligt bij acceptatie. Heb compassie voor jezelf. Het is zoals het is. Ga ervan uit dat het goed (ook een oordeel) is zoals het is. Stop met vechten tegen de realiteit.Dat scheelt je zoveel stress!
Het voorgerecht van een oordeel is vaak een onvervulde behoefte.*  Je kunt je energie effectiever stoppen in het onderzoeken van die behoefte dan in het oordeel op zich.

Wanneer starten de nieuwe meditatie/mindfulness tmeditatieplaatjerainingen?

*bron: ‘Geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg