Familieopstelling

14 september 2012 Uit Door Tini

Afgelopen dinsdag 11 september had ik een avond familieopstellingen (ontdekt door Bert Hellinger) georganiseerd. De meeste aanwezigen hadden nog nooit een familieopstelling meegemaakt.  Een paar andere aanwezigen had er al veel ervaring mee. Die mix was heel fijn merkte ik en 1 persoon heel mooi uitlegde: ‘als je een lamp aan wilt doen steek je een stekker in het stopcontact, bij een familieopstelling is het alsof je de stekker in het energieveld (wetend veld) stopt’.

Ik had uitgelegd dat het vooral gaat om wat je voelt als representant Soms krijgt de representant informatie ‘binnen’. Voor degene wiens vraag wordt opgesteld kan die informatie erg waardevol zijn doordat het zoveel inzicht geeft.  Dat bleek deze avond ook weer.

In een familieopstelling komen de representanten in de energie van d
egene voor wie ze zijn opgesteld. Het klinkt als hocus pocus maar dat is het natuurlijk niet. Zoals Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, zegt: ‘het is zoals het is’. Het wetend veld is een soort collectief geweten en hierin is de informatie met betrekking tot de vraag of het thema aanwezig. In een familieopstelling wordt zichtbaar wat verstrikkingen binnen het systeem (bijv. de familie of op het werk) zijn. En of iemand een last draagt die niet bij hem of haar hoort maar bij iemand anders uit het systeem, dat kan bijv. een ouder of grootouder zijn.

Zodra de representanten waren opgesteld was het (zelfs voor de cynici onder de aanwezigen) zeer indrukwekkend wat er gebeurde. Het is niet voor niets dat een persoon juist voor iemand als representant wordt gevraagd. Iedereen herkent er zijn of haar eigen verhaal in. De  opsteller, de representant en zelfs de toeschouwer. Er ontstond meteen verbinding, het was weer zo bijzonder wat er gebeurde! Je zag meteen de situatie van het gezin, alsof je naar een levende foto kijkt. Je zag de samenhang en de verstrikkingen. Met interventies kun je heling in het systeem brengen. Als de opsteller en de opgestelden, dus ‘het systeem’ er aan toe is

De setting van opsteller, toeschouwers en representanten is geen toeval. Iedereen neemt er iets van mee aan het eind. Het werkt door ook na de familieopstelling.

Zelf ben ik erg dankbaar dat ik dit kan en mag doen. Ik was zelf weer helemaal onder de indruk van deze geweldige methode. Ook ben ik de aanwezigen erg dankbaar voor hun komst en bijdrage aan deze mooie avond.

Binnenkort wordt er een nieuwe familieopstelling gepland. Ook een keer meemaken?  Neem s.v.p. contact met me op.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten van familieopstellingen?