De coach heeft STRESS hellup!

16 november 2020 0 Door Tini

De coach heeft STRESS hellup!

Vandaag bedacht ik naar aanleiding van een gesprek met een klant dat ik regelmatig stress ervaar.  Nadat ik een burn-out heb gehad ben ik mijn huidige werk als counselor en coach  gaan doen uiteraard na de nodige scholing.

Ik gaf mindfulnesstraining en begeleid mensen met stress en burn-outklachten. Ik heb zelfs een boek over stress en burn-out geschreven. Over het komt (waarom heeft de een er last van en de ander niet) en wat je eraan kunt doen.

In mijn boek vertel ik over de lat voor jezelf hoog leggen. Oftewel jezelf onder druk zetten. Ook al heb je het idee dat een ander dat doet.. meestal ben je zelf degene die het hardst aan jou trekt.

Ik krijg wel eens de vraag of ik een stressvrij leven leid. Nou ik zou bijna zeggen niets is minder waar. En ook: was het maar waar!

De een is gevoeliger voor stress dan de ander, dat heeft gewoon met het type persoon te maken.  Ik hoor bij de groep personen die er gevoelig voor is. Betekent dat dat ik als een stresskip door het leven ga? Nee dat gelukkig niet. Ik heb geleerd om dit te handelen. Het gaat immers vooral om hoe je ermee omgaat.

Misschien is dat wel het belangrijkste van een burn-out: aan de ene kant is het een enorme reset.. blijkbaar is hoe je het gewend was om te doen niet meer functioneel voor je. Signalen die je daarop wezen heb je waarschijnlijk al een tijdje genegeerd. Voor mij zijn de signalen cruciaal geworden.  Werken aan mijn balans en signalen niet meer negeren.  Een van de signalen  is tinnitus, oftewel oorsuizen, bij mij is dat zo’n geluid dat je hoort als je per abuis een fax belt.  Als ik dat weer heb, weet ik: het is tijd voor ontspanning!

Gebruik die reset  om overnieuw te beginnen! Om je hart te volgen, want dat deed je blijkbaar niet meer.

Aan de andere kant kun je ervan leren om ermee om te gaan, dat is de op 1 na beste oplossing omdat je stress nooit helemaal uit je leven kunt bannen. Het zou een saaie boel worden toch.

Maar nog even naar die lat hoog leggen. Ik legde voor mezelf weer een lat: ik mocht geen stress tonen want ik was de stress expert, die kan natuurlijk geen stress tonen. Ja soms is het leven simpel en maken we het zelf ingewikkeld. Juist omdat ik er gevoelig voor ben, is het zaak om de balans nog veel beter te bewaken.

Dus: ik heb soms stress!

Tot slot: de eerste periode na mijn burn-out was ik extra gevoelig voor prikkels (geluiden, indrukken deadlines, mensen enz0 en stress.  Toen ik leerde over bijnieruitputting en hoe je dat kunt herstellen ging het een stuk beter. Maar de aard van het beestje verander je niet, en dat zou ik ook niet willen.