Erfelijke angst en trauma

29 april 2021 0 Door Tini

De meest voorkomende angsten zijn: sociale fobie, specifieke fobie zoals pleinvrees, spinnenvrees, hoogtevrees, claustrofobie, paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, PTSS, necrofobie (angst voor de dood) en hypochondrie.

Deze maand schreef ik al eerder over angst en trauma en dat angst erfelijk is. Het kan dus zijn dat jouw angst niet vanuit jezelf komt, maar van een niet doorgewerkt trauma van een van je grootouders.  In het reguliere circuit gaat men ervan uit dat angst altijd iets is dat zich bij jou heeft ontwikkeld door trauma, een gebeurtenis, iets in je omgeving of ze kunnen het niet verklaren.
Terwijl we in de regressietherapie rekening houden met de erfelijkheid van een trauma. Een onverwerkt trauma van opa kan heel goed leiden tot een bepaalde angst in jouw leven.

Ik had laatst een cliënt met angst voor oude gebouwen en die was vanuit zijn eigen leven niet verklaarbaar. Hier wordt het interessant, want een angst komt ergens vandaan.  We zijn gaan verkennen hoe het leven van de ouders en grootouders is geweest.  Heel vaak speelt een oorlogstrauma bij minstens een van deze voorouders. Zo ook bij deze cliënt.

Tijdens de sessie kwam eruit dat oma er als jong meisje op uit moest om eten voor het gezin te zoeken. Ze zwierf door bossen (dat is al angstaanjagend en zeker in tijd van oorlog). Ze is opgepikt door Duitse soldaten en meegenomen naar een kazerne. We kregen niet boven tafel wat daar precies is gebeurd maar het was afschuwelijk. Iets wat oma altijd heeft weggestopt en nooit over heft gesproken. Soms krijg je meer details dan andere keren. We hebben dit samen doorgewerkt. Na een aantal weken kwam deze cliënt terug en toen ik vroeg hoe het met hem ging zei hij: ‘goed’. Ik vroeg hem hoe het was met zijn angst voor oude gebouwen.  ‘Oh dat is helemaal weg hoor’ vertelde hij me. Mensen vergeten snel hun pijnpunten als ze ze eenmaal kwijt zijn; wat goed is zodat je er niet in blijft hangen, maar daarom is een goed leesbaar intakeformulier wel handig zodat je er gericht  naar kan vragen als therapeut. (Dit is een korte weergave van de sessie die ongeveer een uur duurde.)

Wanneer je zelf last hebt van schijnbaar onverklaarbare angst kom dan ook eens langs. Maak een afspraak en we gaan op zoek naar de oorsprong, in mijn ogen is aanpakken bij de bron het meest effectief.