Hoe word je gelukkig als ondernemer?

Hoe word je gelukkig als ondernemer?

28 februari 2014 Uit Door Tini

Het is belangrijk om plezier in het werk te hebben en te houden. Dat geldt voor iedereen en zeker voor een ondernemer. Het kan alleen goed gaan met de onderneming als het goed gaat met de ondernemer. Daarom hier 10 eenvoudige tips om het ondernemen leuker te maken.

10 ‘geboden’ om een gelukkige ondernemer te worden en te blijven:

1. Doe dat wat je uitermate leuk vindt.
Is je werk ook je hobby? Heb je zin in een nieuwe werkdag? Zorg dat je minstens 80% van je werkzaamheden met plezier kunt doen.

2. Wat wil je bereiken, heb je een doel?
De weg naar je doel is erg belangrijk, wat moet je ervoor doen en wat moet je ervoor laten?

3. Nieuwe ideeën.
Zorg dat je af en toe je accu oplaadt door bewust ontspanning te zoeken. Creativiteit ontstaat alleen in een ontspannen geest.

4. Spreek uit wat je bezighoudt en wat je stoort.
Mislukking bestaat niet, alleen feedback. Met feedback geven, creëer je een kans op verbetering voor jezelf en de ander.

5. Bouw goede contacten op met ondernemers in je omgeving.
Het is uitermate stimulerend om jezelf scherp te houden in een groep ondernemers. Je kunt lid worden van een netwerkgroep, maar je kunt ook zelf een (mastermind) groep samenstellen. Leren van elkaar en help elkaar doelen en deadlines te stellen.

6. Maak tijd voor netwerken ook als je het druk hebt met opdrachten.
Je hebt na deze opdracht ook weer werk nodig. Maak netwerken een vast onderdeel van je werkweek.

7. Houd regelmatig overleg met jezelf.
En stel je zelf deze vragen: Waarom ben ik met dit bedrijf gestart? Welke activiteiten vind ik leuk om te doen? Hoe vaak doe ik die activiteiten? Zet het in je agenda.

8. Stap af en toe eens uit je comfortzone.
Kijk eens wat je in je bedrijf wilt veranderen. Wees flexibel in je activiteiten. Met flexibiliteit creëer je de meeste invloed. Door te stretchen zul je een groeisprong maken. Gewoon doen en laat je verrassen door het resultaat.

9. Durf om hulp te vragen.
Bij het ondernemen horen zoveel verschillende taken. Je kunt niet in alles goed zijn. Het getuigt juist van kracht om hulp te vragen, dat is zeker niet iets om je voor te schamen.

10. Ondernemers APK – houd je gezondheid regelmatig tegen het licht.
Ben je gezond bezig of ben je roofbouw aan het plegen? Hoe lang houd je dat vol? Ook hier geldt: durf hulp te vragen. Beter sparren met een neutraal klankbord zoals een coach dan met een hart- en vaatchirurg omdat je te lang roofbouw op jezelf hebt gepleegd.

Wat zijn jouw tips voor anderen om gelukkiger te worden?

Tini Worp
Counselor, ondernemerscoach en trainer.