Verborgen PTSS (posttraumatisch stress syndroom)

12 augustus 2019 0 Door Tini

Enkele kenmerken van de diagnose PTSS zijn: het vermijden van prikkels die bij het trauma hoorden, er niet over willen praten, plaatsen willen vermijden die ermee te maken hebben of een gevoel van vervreemding, alsof ze aan de zijlijn staan, herbeleving (flashbacks) en voortdurend gevoel van verhoogde prikkelbaarheid met als gevolg slecht slapen, concentratiestoornis, verhoogde waakzaamheid en/of schrikreacties (dit geen volledige beschrijving van PTSS en ook niet als zodanig bedoeld, het is slechts een indicatie).

In ieders leven gebeuren dingen die een grote of kleine impact hebben. Een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis kan grote gevolgen hebben waarbij het moeilijk kan zijn om deze op te sporen als oorzaak. Zoals de cliënte die werd geplaagd door angst- en paniekaanvallen en haast niet sliep. Rationeel gezien kon ze weinig bedenken waar die angst mee te maken had.

Toen ze in regressie ging, kwamen we uit bij een voorval uit haar jeugd, ze beschreef een situatie op 8 jarige leeftijd waarin ze zich absoluut niet veilig voelde. Het bleek op latere leeftijd de oorzaak te zijn van haar paniekaanvallen. Na de therapie zijn de angstaanvallen verdwenen.

Je ziet dat het soms een puzzel is om uit te vinden waar de bron zit. Als iets je triggert dus je emotioneel of boos maakt, je een afgewezen gevoel geeft of je een buitensporig gekwetst gevoel geeft, is dat een mooie aanleiding om te gaan puzzelen. Het mooie is dat als je snapt waar het vandaan komt, dat dat rust geeft. Een oud trauma dat opnieuw verwerkt wordt geeft ruimte. Ik vind het elke keer weer fascinerend.

Dit is waarom ik mijn werk zo leuk vind!