Zo vrij als een kind

4 januari 2012 Uit Door Tini

Toen ik een jaar of 8 was, fietste ik op een zonnige dag van school naar huis. Het laatste stuk van de rit fietste ik vaak alleen, omdat de meeste vriendinnetjes dichter bij school woonden dan ik. Ik herinner me dat ik deze dag luid zingend het laatste stuk naar huis reed. Ik voelde me heerlijk vrij en blij, je kent dat gevoel vast wel.

Tot er plotseling uit een voortuin een mannenstem zei: “kind wat zing je mooi, zing maar lekker door hoor”. Ik schrok me dood en ook: ik schaamde me dood. Ik voelde me zo betrapt!

Deze aardige oude man bedoelde het  juist zo goed en had waarschijnlijk geen idee van hoe hij me had laten schrikken.

Toch is het raar dat ik me toen zo schaamde: ik deed immers niets verkeerd, sterker nog er zullen wel meer mensen vrolijk hebben opgekeken toen ik zingend voorbij fietste.

Afgelopen weekend realiseerde ik me, in het kader van goede voornemens, dat ik wil dat de tijd van schamen ver achter me ligt. Je schamen betekent dat je niet goed kan of durft uit te komen voor wie en wat je werkelijk bent. Dat je het gevoel hebt niet onvoorwaardelijk geaccepteerd te worden. Maar zegt dat wat over jou of over de ander?

Als je jezelf accepteert, wordt je zoveel gelukkiger. Je hoeft je niet meer bezig te houden met anderen; of ze je wel of niet aardig vinden en of je ‘erbij’ hoort. Wat mij betreft is ieder mens een prachtig en uniek exemplaar. Met zijn plussen en zijn minnen. Voor mij is het een boeiend leerproces om zo in het leven te staan. En ik leer nog elke dag, dit proces is nooit klaar.

Toen ik ondernemer werd, voelde dat ook als een soort van “uit de kast komen”. Me kwetsbaar op durven stellen, laten zien wie ik ben en wat ik kan. Wauw wat is dat een geweldig leerproces geweest. Daarom zeg ik ook dat ik het afgelopen jaar meer heb geleerd dan pakweg de 10 jaren daarvoor bij elkaar.

In het najaar van 2011 heb ik een cursus theaterimprovisatie gevolgd. We moesten zelfs optreden! Dat was behoorlijk spannend. Deze cursus helpt me ook om weer een stukje meer van mezelf te durven laten zien.

Oei ik groei…. doe je mee?