EMDR in Medemblik

EMDR omdat bepaalde gebeurtenissen diep ingrijpen in je leven waardoor je er last van blijft houden, zoals bij PTSS.

Als je iets ingrijpends meemaakt is het met name de eerste tijd heel heftig. De ene persoon zegt dat het leven als een soort roes voorbij gaat, de ander kan zich niet concentreren en ziet tijdelijk de zin van het leven niet meer. Bij een ingrijpende gebeurtenis bedoel ik onder andere het overlijden van een dierbare, een ongeluk, een scheiding of ontslag. In bepaalde beroepen worden mensen meer blootgesteld aan ingrijpende gebeurtenissen. EMDR is een prettige methode om de klachten te verminderen. Je hoeft namelijk niet het hele relaas te herhalen.

Veel voorkomende klachten zoals:

  • angst,
  • hoofdpijn,
  • slecht slapen,
  • moeite met concentreren,
  • flashbacks.

horen bij de verwerking. Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd, als het goed is… Net als bij griep heb je een bepaalde afweer en als je het tijd geeft, herstel je meestal uit jezelf weer.

Wanneer je klachten blijft houden spreek je van een ‘post traumatische stressstoornis’ (PTSS). De aandacht van je omgeving ebt na verloop van tijd weg, het leven gaat door, terwijl jij nog behoorlijk last van de ingrijpende gebeurtenis kunt hebben. “Het is al zolang geleden!” is wat veel mensen denken. “Hoe kan ik daar nu nog last van hebben?” Dat hoeft gelukkig niet zo te blijven.

Wat is het effect van EMDR?

Met EMDR * kan ik jou helpen om de emotionele lading van de herinnering af te halen en zullen je klachten verdwijnen. De herinnering wordt niet uitgewist, alleen de lading gaat eraf waardoor eraan terug denken je niet meer zo zal raken.

Huisarts

Meestal ga je met je klachten eerst naar de huisarts. Echter er wordt meestal geen lichamelijke oorzaak gevonden. De huisarts zal dan al snel met andere oplossingen komen. Ben je depressief dan zijn veel huisartsen geneigd je door te verwijzen naar een psycholoog/psychiater of ze schrijven je antidepressiva voor. Helpt dat jou? Praten over je problemen kan fijn zijn en inzichten geven, maar zal jou niet altijd helpen het trauma te verwerken (als je überhaupt al weet dat het trauma de veroorzaker is van al je klachten). Helpen medicijnen jou? Het is een onderdrukker van emoties en lost je problemen niet op behalve dan dat je tijdelijk misschien van je klachten af bent.

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt met oogbewegingen of een koptelefoon met klikjes. Het gaat om de links-rechts stimulatie van de hersenen. Het werd ontdekt door Francine Shapiro, eigenlijk bij toeval. Ze merkte dat als ze tijdens een wandeling aan iets ergs dacht, de gedachte minder erg werd door het lopen. Dit heeft zij ontwikkeld tot de succesvolle EMDR therapie. EMDR wordt inmiddels door psychologen en counselors ingezet en het effect is vele male groter bij klachten door een trauma dan andere therapiesessies.

Om te lezen welke ingrijpende gebeurtenis (bankoverval) ik zelf heb meegemaakt en hoe ik zelf EMDR heb ervaren klik je hier.

EMDR in de praktijk (start bij 17 minuten) (= tv programma Nieuwslicht – de wetenschap achter het nieuws)

* EMDR = Eye movement Desensitization and reprocessing

Hoe hebben mijn cliënten de behandeling met EMDR ervaren:

[slideshow_deploy id=’3107′]