Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie

In mijn visie zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. De emotionele klachten die een mens heeft, uiten zich bijna altijd ook lichamelijk.

Door overlevingstactieken voelen we dat haast niet meer. In een lichaam dat onder spanning staat voel je haast niet meer. Het lichaam geeft signalen af maar we negeren ze voor te lange tijd. Als de gezondheidsklachten dermate erg zijn dat je er niet meer omheen kunt, heb je nog twee keuzes: ermee aan de slag gaan en aan de oorzaak werken of  wachten tot het vanzelf over gaat (wat meestal niet gebeurt).

In de  lichaamstherapie richten we ons op het gevoel en interne sensaties. Als cliënt word je je zo bewust van de samenwerking tussen lichaam en geest. Door te leren deze lichamelijke ervaring te uiten, zowel fysiek als verbaal, kan de balans herstellen tussen het lichaam en de geest. Hierdoor nemen klachten meestal af. We raden altijd aan om naast therapie onderzoek door de huisarts te laten doen.

Lichaamsgerichte therapie kan gebruikt worden bij klachten op fysiek, mentaal of emotioneel gebied. Hierbij kun je denken aan:

  • lichamelijke klachten en spanningen (slapeloosheid, vastzittende nek of rug, te vaak hoofdpijn),
  • vermoeidheid,
  • angstige of depressieve klachten,
  • ingrijpende ervaringen waar je nog steeds last van hebt (flashbacks, angst, stressklachten),
  • posttraumatische klachten (PTSS),
  • snel geïrriteerd zijn of in conflictsituaties belanden,
  • onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen.

Lichaamsgerichte therapie wordt ingezet bij de regressietherapie. Bij een traumatische gebeurtenis zijn zowel lichaam als geest betrokken. Om de gebeurtenis goed te kunnen verwerken moet dit geassocieerd plaatsvinden. Bij de gebeurtenis zelf zie je vaak dat er wordt gedissocieerd, het lichaam ondergaat de gebeurtenis en de ziel/geest neemt afstand. Ook dit is aanleiding voor klachten en daarom is het lichaamswerk zo belangrijk.

Voeding
Voeding is een belangrijk aspect van gezondheid. In de sessies wordt voeding daarom bijna altijd besproken. Al is het alleen maar om bewustwording op dit gebied te bereiken. Maar het kan ook zijn dat je bepaalde adviezen krijgt om wijzigingen in je voedingspatroon aan te brengen.

Afspraak maken? Een doorverwijzing is niet nodig, dus bel of mail me om contact op te nemen. Een deel van de consulten wordt vergoed door een aantal verzekeraars, afhankelijk van de afgesloten polis.

Contactformulier

Contactformulier

Bezig met versturen