Bezuinigen op personeelskosten zonder iemand te ontslaan

16 oktober 2012 Uit Door Tini

Ruim 1/3 van het ziekteverzuim is psychisch. Wat kost een zieke werknemer?
In Nederland kost een dagje ziek zijn jou als werkgever minstens € 250. Denk daarbij aan kosten van het door te betalen loon, aan klanten die niet kunnen worden geholpen, aan de overdracht van werk naar collega’s. Verzuim veroorzaakt niet alleen financiële lasten. Ook de sfeer in het bedrijf komt onder druk te staan.

Hoe productief een medewerker is  hangt vooral af van deze factoren:

 1. Zijn/haar gezondheid,
 2. Zijn/haar betrokkenheid,
 3. De waardering die hij/zij krijgt,
 4. De sfeer op de werkvloer,
 5. De ontplooiingskansen.

Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als werkgever heb je een belangrijke sleutel in handen! Wil je de productiviteit verhogen en het ziekteverzuim verlagen? Ik help je hier graag bij.

Hoe bezuinig je zonder iemand te ontslaan?
Door het voorkomen van verzuim! Om te voorkomen is het zaak om op tijd te signaleren. Hoe doe je dat? Ik zal een paar voorbeelden noemen waarbij je beter verder kunt gaan kijken:

 1. Regelmatig kortdurend verzuim,
 2. minder enthousiasme of meer klagen,
 3. kritische houding ten aanzien van veranderingen of collega’s,
 4. vaker overwerken,
 5. meer fouten maken,
 6. gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, slecht slapen, piekeren.

Gevarenzone
De leidinggevende die er scherp op is, kan bij herkenning van deze signalen tijdig ingrijpen.  Wat heeft een medewerker, die in de ‘gevarenzone’ komt, nodig? In een dergelijke situatie moet de medewerker altijd serieus genomen worden. Laat hem/haar zijn verhaal doen, nodig hem uit openlijk te spreken over zijn/haar gevoel. En laat hem zelf aangeven wat hij of zij nodig heeft.

Vertrouwen burnout, stress, opgebrand, doodmoe, moe,
Een medewerker zal zich open opstellen als er vertrouwen is. In een cultuur waar angst heerst , een slechte sfeer of waar onzekerheid is over het voortbestaan van  iemands baan of zelfs het bedrijf zal de persoon in kwestie zich niet zo makkelijk uitlaten over zijn/haar persoonlijke situatie.

Als de situatie op dezelfde manier door blijft gaan zal de medewerker ziek worden en in een burn-out belanden. Stel je voor dat iemand drie maanden thuis komt te zitten dan kost dat het bedrijf minimaal € 15.000,– (60 dagen x € 250). Een halfjaar of langer  met burn-out thuiszitten komt overigens vaak voor.  Dan kost het minimaal € 60.000,00 voor deze zieke medewerker.

Geld besparen
Het meeste geld laten werkgevers liggen door niet de kans te pakken om hierop te besparen. Het aanbieden van een praktisch dan wel preventief traject waarbij de medewerker aan het werk blijft, kost een fractie van wat het kost als de medewerker (langdurig) ziek wordt.

Plan van aanpak
Als werkgever heb je de volgende effectieve mogelijkheden:

 1. Leid leidinggevenden op om signalen tijdig te herkennen, (hoe eerder hulp des te sneller het herstel)
 2. Huur iemand in als vertrouwenspersoon (een luisterend oor werkt vaak al stressverlagend);
 3. Huur een bedrijfstherapeut of – coach in,
 4. Maak problemen binnen het bedrijf bespreekbaar (bedrijven gaan kapot aan wat niet wordt uitgesproken, dit worden gezwellen in het bedrijf) ,
 5. Train de  geestelijke weerbaarheid van medewerkers waardoor ze minder vatbaar worden voor psychisch gerelateerd ziekteverzuim (training op maat van Primeres),
 6. Zorg voor een goede sfeer binnen het bedrijf, spreek vooral waardering uit (elk compliment is als een tientje voor je medewerker en kost je niets).

Wat kun je met Primeres in jouw bedrijf verdienen? Neem contact met me op.

Tini Worp
Counselor, coach en trainer

www.primeres.nl | info@primeres.nl | 06 57 33 77 55