Coaching bij stress en burn-out

28 februari 2014 Uit Door Tini

Stress en burn-out zijn volksziekte nummer één aan het worden.

Stress kan je helpen om een bepaalde prestatie te leveren zoals een presentatie, een examen of een wedstrijd. Door de tijdelijke stress ga je beter presteren. Na de inspanning herstelt  je lichaam weer. Bij opstapeling van spanningen of te weinig hersteltijd tussen de spanningsmomenten heb je wel een probleem.

Herkennen van teveel stress
Veel voorkomende klachten bij stress:
– vaak hoofdpijn,
– stijve nek,
– pijnlijke schouders,
– veel dorst (vooral bij het wakker worden),
– slechte stoelgang,
– hartkloppingen,
– gejaagd gevoel,
– snel geïrriteerd,
– cynisch, negatief,
– weinig enthousiasme,
– minder interesse voor mensen om je heen,
– neiging om meer te gaan roken,
– neiging om meer alcohol te gebruiken,
– minder zin om te sporten (terwijl sporten juist bij stress zo goed is).

Wanneer is stress schadelijk?
Lange tijd blootstaan aan stress kan heel schadelijk zijn. Dan ben je namelijk roofbouw aan het plegen. Kijk eerst of je draaglast kunt verkleinen en tegelijkertijd je draagkracht kunt vergroten. Zorg voor ontspanning, voor de een is dat een avondje uit, voor de ander een massage of een warm bad. Door voldoende rust te nemen en gezond te leven vergroot je je draagkracht. Door structureel last van stress te hebben, wordt je afweersysteem ondermijnd.Daardoor kun je ernstig ziek worden. Uiteindelijk ben je totaal uitgeput oftewel burn-out, er vindt dan geen herstel meer plaats.

Als je jezelf in 2 of meer van bovenstaande klachten herkent, wordt het tijd om er wat aan te doen! Meer weten? Neem contact met mij op als je er nu iets aan wilt doen.

Vul hier de gratis online burn-out test in.