De kapitale kracht van geluk – interview Ricardo Semler

9 februari 2013 Uit Door Tini

Ricardo Semler
In het interview met Ricardo Semler wordt heel duidelijk bevestigd hoe belangrijk vrijheid en interne motivatie zijn. De vrijheid die hij zijn medewerkers geeft, zoals zelf je werktijden en je salaris bepalen, creëert bij zijn mensen ontzettend veel plezier in het werk. Ze mogen zelf hun beslissingen maken waarbij de tegenprestatie is dat ze de discipline hebben om op tijd het werk af te leveren. Door dit in te voeren in het bijna failliete bedrijf van zijn vader groeide de omzet naar 12 miljard!

Verantwoordelijk
Wat mij zo aanspreekt is in zijn aanpak is dat hij zich als werkgever volledig verantwoordelijk voelt voor het plezier dat zijn werknemers hebben om het werk te doen. Hij merkt dat deze manier van werken al zo vroeg mogelijk in het leven moet worden ingevoerd. Dus nog voordat iemand aan het werk gaat, namelijk al vanaf 2 jaar. Daarom heeft hij inmiddels ook een school opgericht. Op deze school geven de kinderen zelf aan wat ze willen leren. En het leuke is dat ze daardoor veel meer leren dan als de leerstof van buitenaf wordt opgelegd.

In een bedrijf kunnen medewerkers alleen volledig tot ontplooiing en creativiteit komen als ze veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Toen ik ooit het boek las ‘Weg met alle regels – Wat de beste managers anders doen” (van Marcus Buckingham en Curt Coffman) werden mij deze ideeën ook al duidelijk. Semler voert het nog verder door en het leidt tot een geweldige groei van de mensen en daardoor ook van het bedrijf. Het ziekteverzuim zal dalen doordat de medewerkers mede-eigenaren zijn geworden, maar vooral doordat ze veel plezier hebben en dat verlaagt het stressniveau.

“Behandel iemand zoals hij is, en hij zal blijven zoals hij is. Behandel iemand zoals hij zou kunnen zijn en hij wordt wie hij zou moeten zijn. ” (Goethe)

De Academie voor Groepsontwikkeling heeft als doel het plezier in het werk en een goede samenwerking vergroten binnen een bedrijf. Ieder teamlid op de juiste plek zodat de samenwerking (en daardoor de productiviteit) geoptimaliseerd worden.

Tegenlicht Interview met Ricardo Semler (50 min)

Hieronder Ricardo Semler over Nederland (2 min.):