Hoe deed je de stress-quiz?

 1. Wat is de meest voorkomende lichamelijke klacht door stress?
  A. Slechter slapen

  Volgens een onderzoek van Agis ondervindt ruim de helft van de Nederlanders (57%) wel eens lichamelijke klachten door stress op het werk of in de privésfeer. Deze klachten bestaan uit minder goed slapen (57%), rondlopen met hoofdpijn (54%) en snel geïrriteerd zijn (47%).
 2. Welke stof wordt ook wel het ‘stressmineraal’ genoemd?
  C. Magnesium
  Het verbruik van magnesium neem toe door stress. Daarom wordt magnesium ook wel het ‘stressmineraal’ genoemd. Een tekort aan magnesium maakt iemand gevoeliger voor prikkels. Het veroorzaakt nervositeit en kan ook beven, trillen en spierkrampen uitlokken.
 3. Waarop hebben mensen met chronische stress een verdubbelde kans?
  A. Metabool syndroom
  Werkstress is een serieuze risicofactor voor het metabool syndroom. Londense ambtenaren met chronische werkstress bleken een meer dan verdubbelde kans te hebben op het metabool syndroom, in vergelijking met ambtenaren zonder werkstress.
 4. Welke antioxidant kan helpen bij werkstress?
  A. Ubiquinol
  In een Japanse studie kregen 19 verpleegkundigen vier weken een supplement met 10 mg ubiquinol, de actieve vorm van co-enzym Q10. Bij de deelnemers die dagelijks het supplement innamen, nam de werktevredenheid toe en namen fysieke klachten af.
 5. Wat is de eenvoudigste aanpak om stress te verminderen?
  C. Rustig en diep ademhalen‘Voor veel mensen werken meditatie en yoga heel goed om stress te verminderen’, aldus neuroloog Dalle Bredesen in Het einde van Alzheimer. Maar de eenvoudigste aanpak is ‘een paar keer rustig en diep ademhalen met je middenrif (vanuit je buik, niet je borst)’.
 6. Wat kan afnemen door stress?
  C. Beide
  Bekend is onder andere een experiment waarbij een verkoudheidsvirus werd verspreid in een laboratorium met proefpersonen. Een paar dagen later keek men wie van hen verkouden was geworden. Het bleek dat het virus voornamelijk de gestreste personen had besmet.
 7. Welk kruid helpt niet bij psychische stress?
  C. Kamille
  Citroenmelisse, passiflora en valeriaan kunnen de vicieuze cirkel van stress helpen doorbreken, door lichaam en geest te ontspannen. Hierdoor nemen de stresshormonen in het lichaam af en krijgen schadelijke gezondheidseffecten minder kans.
 8. Wat staat bekend als een ‘stress-formule’?
  D. B-complex + vitamine C
  Een vitamine B-complex bevat vitamines die het zenuwstelsel ondersteunen. Vitamine C ondersteunt het hele lichaam en in het bijzonder de bijnieren. Dit verklaart waarom een B-complex met vitamine C ook wel wordt aangeduid als een ‘stress-formule’.

Wil je meer weten over stress/burn-out en de effectieve aanpak: bestel het boek “Stress en burn-out, de oorzaken en oplossingen voor een ontspannen en gelukkig leven’.

Bron: Fit met voeding nr. 3 2020