Hoe nuchter is de Westfries?

27 april 2011 Uit Door Tini

Vraag eens iemand uit West-Friesland hoe het met hem gaat, dan zal hij als vanzelf antwoorden dat het goed gaat. Want “wij Westfriezen” praten niet graag over ons gevoel.
We groeien hier op met een mentaliteit van “niet zeuren maar doorgaan” en “loaf ken lang an”. En hoe lang “ken dat loaf den an”? Ik vraag het u af. Je kunt altijd wel doorgaan met zwoegen zonder stil te staan bij waar je mee bezig bent. Tot je lichaam een keer stop zegt. Je zult uiteindelijk een keer klachten krijgen. Zoals dat je last krijgt van je rug of van je nek of dat je vaak moe bent. Tot je er letterlijk bij neer valt.

De kunst is om naar de signalen van je lichaam te luisteren. We hebben niet geleerd om over onszelf en ons gevoel te praten. Dus zeg je dat het goed met je gaat, neemt samen een biertje en er is niks meer aan de hand, toch? Om het risico te nemen dat je een watje bent, dat doe je niet. Als je eens zou zeggen dat het niet allemaal top gaat, dan ben je niet meer zo stoer. Je wilt je immers niet laten kennen. De vuile was hangen we vooral niet buiten. Want dat hebben we zo geleerd.

Het drankmisbruik onder jongeren is schrikbarend hoog in West-Friesland. Het aantal zelfdodingen onder jongeren helaas net zo. Zouden die aantallen omlaag kunnen? Wat kunnen wij daaraan doen? We kunnen beginnen met aan mensen in je omgeving te vragen hoe het met ze gaat. En als ze zeggen dat het goed gaat, zou je nog eens door kunnen vragen. Wat gaat er dan zo goed, zijn er ook dingen die minder gaan?

Het allerbelangrijkste in zo’n gesprek is luisteren. Niet meteen reageren, geen oordeel klaar hebben en vooral geen oppeppende clichés spuien als “het gaat wel weer over” of “brand is erger”. Alleen maar luisteren en dat is al moeilijk genoeg. Naderhand zou je nog eens kunnen informeren wat diegene nodig heeft. Het antwoord zal je verrassen!

Tini Worp

Counselor, coach en trainer

Geboren en getogen in West-Friesland