Zelfmanagement: hollen of stilstaan

25 mei 2012 Uit Door Tini

Heb je geduld te wachten
Tot de modder zakt
Het water helder wordt
Kun je in stilte verwijlen
Tot de handeling
Vanuit zichzelf ontstaat?

LAO TSE

De laatste tijd was ik meer aan het hollen dan aan het stilstaan. Het werd me een beetje teveel. Daardoor ben ik sinds vorige week dingen los gaan laten (zie het betreffende blog over loslaten).

Tijdens een van mijn social media trainingen merkte iemand op: “is het niet een beetje een nepwereld want iedereen zet er alleen maar op hoe geweldig het allemaal gaat?”.

Hierdoor ben ik gaan nadenken over wat ik allemaal deel via social media en op mijn blogs. Ik sta meestal op met het gevoel zin in de nieuwe dag te hebben. Voor mij is het meeste dus ook positief wat ik deel. Alleen is dat voor mij werkelijk zoals het is. Tot ik vorige dus besloten had dat ik dingen moest gaan loslaten.

En deze week kwam ik mezelf nogmaals tegen tijdens een intuïtieve cursus. We moesten een oefening doen en het wilde niet lukken. Dat gaf mij een rotgevoel (teleurgesteld en boos) en daar wilde ik het liefst zo snel mogelijk van af. En gelijk kwam ook het besef dat dit juist weer een les is die ik mag leren. Ik heb de laatste jaren ontdekt dat ik me in dit soort situaties het beste terug kan trekken. Bijvoorbeeld door te gaan mediteren en wandelen. Nu heb ik het geluk dat ik op 5 minuten lopen van het IJsselmeer af woon. En daar heb ik afgelopen woensdag een paar heerlijke uren doorgebracht. Luisteren naar het water en de vogels, mijn hoofd leegmaken, accepteren dat het is zoals het is.

Dat gaf me rust en inzicht. En zo werkt het: als je iets hebt ‘ door te werken’ , gaat dat het best als je het in jezelf zoekt. Ook al heb je de neiging de oplossing juist buiten je te zoeken, maar.. is dat niet een beetje de gemakkelijke weg zoeken? Geluk in jezelf vind je alleen … in jezelf!

Ik ben behoorlijk open op social media; what you see is what you get. Dat is een groeiproces geweest. Wat deel jij op social media?

Als je het proces ter harte neemt, dan zorgt het doel wel voor zichzelf.

Mahatma Gandhi