Last van stress? Wat kun je (en ga je) eraan doen?

15 februari 2011 Uit Door Tini

Stress de baas of jij?

Je hoort de laatste tijd veel over stress. Veel mensen kunnen erover meepraten. We hebben het allemaal erg druk. Druk met werken, druk met afspraken plannen, druk met sociale contacten onderhouden, druk met leuke dingen doen, kortom druk druk druk.

Zo nu en dan wat stress is normaal. Het hoort bij het leven. In de ene periode heb je er meer last van dan in de andere. Zo helpt het je beter te presteren. Dat is gezond en dan is het je tot dienst. Wanneer is stress niet meer “normaal”? Dat is het als er tegenover spanning onvoldoende ontspanning staat. Dus als je draaglast groter is dan je draagkracht. Je raakt uit balans. Daardoor krijg je(psychische) klachten. Het lichaam geeft vaak de eerste signalen aan. Denk hierbij aan o.a.:
slecht slapen, regelmatig terugkerende hoofdpijn, pijn in de nek of in de schouders, rugpijn, weinig energie, veel dorst, slechte stoelgang, hartkloppingen, hyperventilatie, snel geïrriteerd raken, (meer) roken, teveel drinken, conflicten, concentratiestoornis, sombere stemming enz. Heb je last van 2 of meer van de genoemde klachten? Neem ze dan serieus.

Wat kun je en wat ga je eraan doen?
Als eerste kun je kijken naar de draaglast. Moet je echt zóveel doen? Van wie dan wel? Moet jíj dat allemaal zelf doen of kun je hulp vragen? Kun je ook eens nee zeggen?
Ten tweede als je de draaglast niet kunt verkleinen, kun je de draagkracht wellicht vergroten. Kijk eens naar wat jouw accu op kan laden: waar word je blij van, wat geeft je energie, neem je voldoende rust?

Te lange tijd teveel stress hebben, brengt je gezondheid ernstige schade toe. Het veroorzaakt een verstoring van het hormonale evenwicht*). Dit (en andere verhoogde concentraties van stoffen) verhoogt de kwetsbaarheid voor het krijgen van bijv. maagzweren, cardiovasculaire aandoeningen, hoofdpijn enz. Zo is stress een aanslag op je afweersysteem. En het kan uitmonden in een burnout, daar ben je een tijd zoet mee. Het is dus heel belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en eventuele signalen serieus te nemen.

Als dit vragen oproept, als je geïnteresseerd bent of meer wilt weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact op.

Tini Worp

Voor meer informatie:
Primeres Counseling en Coaching
Tel. 06 57 33 77 55

*) Stress zorgt voor het vrijkomen van bijv. corticosteroïden zoals o.a. cortisol.