Massaal leed hoe ga je ermee om?

24 juli 2014 Uit Door Tini

iet om te zetten in medelijden. Vandaag is er weer een passagiersvliegtuig gecrasht. Elke keer komt dit heftige nieuws bij je binnen en zal het je raken.  Het is vreselijk, niet te begrijpen en je kunt het niet aanzien. Vooral als het gaat om kinderen.

Opeens was social media niet zo sociaal meer (was het dat dan hoor ik sommigen denken). Oproepen om met het leger de slachtoffers op te halen, dreigen met sancties tegen Rusland, de minister-president uitmaken voor zijn ‘slappe optreden’, er werd gevloekt en gemopperd dit heb ik nog niet eerder zo gezien.  Bij een hooggevoelig persoon (HSP) komt dit nog sterker binnen dan bij een gemiddelde lezer. Het weekend stond voor mij in het teken van de ramp met #MH17. Dat betekent dat ik al het nieuws erover volgde, en de emoties heb laten komen.

Toch gaat het leven verder voor ons. Soms is het goed om je even af te sluiten voor het nieuws. Goed nieuws is geen nieuws zo zei iemand me ooit. Dat betekent dus dat nieuws dat het ‘nieuws’ haalt dus altijd gaat over pijn, dood, misère, ongelukken, misdaad.

Ieder mens krijgt in zijn leven beproevingen. Jij, ik, volksstammen, kinderen. Dit hoort bij het leven. Meestal leren we ervan, worden we er ook sterker door.

Voor de nabestaanden is het leed immens, daar kunnen wij heel weinig aan doen. Ik wens van harte dat het gedeelde smart ze helpt om het iets draaglijker te maken.

Wat kunnen we wel doen?

  • In gedachten kunnen we liefde en kracht naar ze toesturen. Dat helpt echt, op onbewust niveau wordt dit zeker gevoeld.
  • Goed voor onszelf zorgen. Leef zo integer en liefdevol mogelijk, zo help je de wereld mooier te worden.

Gisteravond heb ik een groepsmeditatie gedaan, voor de mensen die bewust worden is dit een fijne manier om iets goeds voor de wereld te kunnen doen.  Het is namelijk  in wetenschappelijke studie aangetoond dat massameditaties positieve effecten hebben op de samenleving.

Hoe verwerk jij het?

liefde voor betere wereld