Meer opbrengst en minder kosten

18 februari 2011 Uit Door Tini

Voor een bedrijf zijn de medewerkers het belangrijkste kapitaal, ook al staan ze niet op de balans. Apparatuur en machines staan wel op de balans. Deze wil je goed onderhouden zodat ze doen wat ze moeten doen en zo lang mogelijk mee gaan in de onderneming.

Met personeel is het ook zo dat je wilt dat ze het goed doen en lang mee gaan in de onderneming. Je hebt namelijk geïnvesteerd in hun opleiding, ze hebben ervaring in jouw bedrijf, ze zijn je visitekaartje en een directe link naar je klanten, kortom ze zijn van onschatbare waarde. Ze kunnen daarnaast ook je beste ambassadeur zijn.   Een grote kostenpost is echter het ziekteverzuim. Een zieke medewerker kost het bedrijf meer dan € 200,00 per dag. Bij 15 medewerkers en ongeveer 5% verzuim, zijn uw verzuimkosten al snel meer dan € 30.000,- Bij 50 medewerkers loopt dit al snel op tot meer dan € 100.000,- Het grootste deel van de ziekmeldingen vindt plaats om psychische redenen. Dit is meestal vanwege stressklachten en burnout. Deze klachten ontstaan vaak niet door hard te werken maar o.a. door gebrek aan waardering voor hard werken. Ook motivatieproblemen of het niet mee kunnen komen met veranderingen zijn een bron van stress.

Weet u dit van uw medewerkers:
– Zit iemand bijna aan zijn taks?
– Presteert iemand onder of boven zijn kunnen?
– Zit iemand met een probleem?
– Heeft iemand het gevoel dat hij zijn werk niet aan kan?
– Zijn er privé-moeilijkheden?
– Heeft iemand moeite met conflictsituaties?
– Is het duidelijk wat het uit te voeren takenpakket is?

Als een medewerker eenmaal uit het arbeidsproces is, is het een kostbaar traject om deze persoon weer volledig hersteld aan het werk te krijgen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Wat kunt u als werkgever doen?   Een coachingstraject aanbieden aan de medewerkers betekent op tijd bijsturen. U kunt daarmee uitval door ziekte voorkomen of beperken. Dit is laag drempeliger en goedkoper dan een traject via de bedrijfsarts en psycholoog, omdat u eerder bij stuurt.

Wat kunt u bereiken met dit preventieve traject:
– Verbeteren van persoonlijke effectiviteit en communicatie in de werksituatie;
–  Betrokken medewerkers;
– Meer productiviteit dus meer opbrengst;
– Meer plezier

Met een coachingstraject verlaagt u de kosten en verhoogt u de opbrengst voor uw bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van het personeel liever een coach krijgt dan een opleiding.

Wilt u weten hoe dit er voor uw bedrijf uitziet?
Neem z.s.m. contact met mij op: tel. 06 57 33 77 55 of via email: info@primeres.nl