Oordelen is menselijk

3 mei 2013 Uit Door Tini

Oordelen is menselijk of wenselijk?

Ons lange termijngeheugen kun je je voorstellen als een bibliotheek *. Wellicht zie je de stellingkasten nu ook voor je. De beelddenkers hadden het plaatje meteen al denk ik. 

Hoe kun  je een boek vinden in een bibliotheek?
Door een indeling  in categorieën, op alfabet, op taal, op leeftijd. Zo weet je waar je moet zoeken en meestal lukt dat goed.

Nieuwe informatie
Ons brein is een wonderlijk mechanisme. Als we nieuwe informatie aangereikt krijgen en dat gebeurt continu, dan zoekt het brein in het geheugen of we die informatie al ergens hebben opgeslagen. Of zoekt naar iets dat er op lijkt. Dan begint meteen het associëren . Daardoor kunnen we makkelijker dingen onthouden wat een groot voordeel is.

Tot zover het goede nieuws. Er is ook een groot nadeel. Door het associëren met bestaande informatie in het geheugen staan we niet onbevooroordeeld ten opzichte van de nieuwe informatie.

Oordeel
Ik merkte het zelf deze week nog, er waren beelden van Anouk die een fles wijn aan haar mond zette. Ik heb haar een tijdje gevolgd op Twitter en dat gaf mij een bepaald beeld van haar. Toen ik haar op tv met die fles wijn aan haar mond zag, koppelde ik dat aan de bestaande informatie die ik al over haar in mijn geheugen had.  En eerlijk gezegd was het niet zo positief en die beelden bevestigden het beeld dat ik al had over haar. Tot het allemaal om een reclamespotje bleek te gaan. Ik voelde me dom, ik had geoordeeld zonder de ware toedracht te kennen.

Loslaten
Wat als we nu nieuwe informatie over iemand die we al kennen echt zien als nieuwe informatie, dus niet de koppeling maken tussen oude en nieuwe informatie? Zouden we onze overtuigingen, meningen en aannames (OMA) dan los kunnen laten. Zou de wereld er niet veel mooier uit komen te zien? We zouden minder oordelen en meer accepteren denk ik.
Doe de test: Maak eens met je voet een 6 terwijl je met je hand een 9 maakt. Lukt dat?
Het brein laat zich niet zo makkelijk sturen! Daarom is loslaten vaak zo hard werken.

Kind
Zie de wereld zoals een kind hem ziet: alsof je alles voor het eerst ziet. Het werkt verhelderend. Zie jezelf eens alsof je jouw persoon voor het eerst ziet, hoeveel voor moois zie je dan?

Zie je partner, je kinderen en de mensen in je omgeving steeds weer met nieuwe ogen, laat OMA thuis. Wat achter je ligt, doet er grotendeels niet meer toe. Alleen de lessen neem je mee en laat de rest vooral achter. Laten we zonder oordelen de wereld in kijken. Leef in het nu en aanvaard wat er op je pad komt. Mijn slogan is: het is zoals het is.

 Het verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel.
klaproos bloem of onkruid

*) In de meditatiecursus heb ik een les besteed aan het opruimen van je hoofd. Je maakt hem eerst leeg, daarna maak je zelf een opbergsysteem in je hoofd (een beetje fantasie is belangrijk) en deelt hem opnieuw in. De cursisten hadden daarna een veel ruimte in een heerlijk rustig hoofd.
Meer weten? Bel  06 57 33 77 55 of mail me info@primeres.nl