Overtuigingen

9 augustus 2013 Uit Door Tini

Overtuigingen
We hebben ze allemaal: overtuigingen.
Er is een onderscheid te maken in beperkende overtuigingen en versterkende overtuigingen.

Ik zal dit uitleggen aan de hand van  een voorbeeld. Vaak hoor ik dat mensen klachten hebben waarvan ik denk dat een groot deel verholpen kan worden door te gaan mediteren.

De veelgehoorde reactie is dan: ‘ik kan het niet opbrengen om elke dag te mediteren’. Ze blijven dit dit zeggen en het wordt dan hun waarheid. Oftewel je geeft het ook onbewust op door dit te zeggen. Het is heel simpel om hiervan te maken: ‘ik kan het nog niet opbrengen om elke dag te mediteren’. Voel je het verschil al? Enkel door het woordje ‘nog’ ertussen te zetten. Want in ‘nog’ zit een belofte voor de toekomst.

Overtuigingen kunnen ons helpen en ze kunnen ons dwarsbomen. Heb je bijvoorbeeld ook weleens gedacht als iemand een beetje kortaf doet en je voelt je daardoor afgewezen: ‘hij vindt me niet aardig’. Omdat er ergens diep van binnen de overtuiging kan zitten: ‘anderen zijn beter dan ik’ of zelfs: ‘ik doe er niet toe’. Je zult versteld staan bij hoeveel mensen dit innerlijke (giftige) stemmetje deze boodschap intern laat ronddolen. Er kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen die laat ik hier buiten beschouwing.

En dan nu het goede nieuws.
Als je tegenover dit giftige stemmetje een liefdevolle stem zet, moet je eens kijken wat er gebeurt. Dit is in het begin nog niet zo makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Denk steeds weer: ‘ik ben goed zoals ik ben’ of ‘ik hou van mezelf’ en doe dit minstens 3x per dag. De eerste keer is het moeilijkst, want dat giftige stemmetje zal je zeggen dat je ‘normaal’ moet doen. Dat je niet zo raar moet doen. En dan heb je een keuze: luisteren naar het giftige stemmetje en het verder laten rusten. Dan blijf je binnen je comfort zone en blijf je krijgen wat je altijd kreeg.

Volumeknop
Of je draait zijn denkbeeldige volumeknop naar 0 en doet het toch. Het is prima dat je er wat lacherig van wordt, want je bent het nog niet gewend. Lach erom en doe het gewoon. Als je een spiegel ziet, kijk even naar je spiegelbeeld en zeg iets aardigs of liefs tegen je zelf. Een knipoog geven aan je spiegelbeeld is ook leuk, daar worden jullie allebei vrolijk van. Probeer het gewoon wat heb je te verliezen?

Byron Katie