Persoonlijke groei: je bent lasagne!

23 oktober 2014 Uit Door Tini

Persoonlijke groei

Terwijl we werken aan onszelf kun je je afvragen of het ooit klaar is. Het groeiproces blijft doorgaan. Terwijl je toepast wat je hebt geleerd zullen zich nieuwe lessen aandienen. Net als je dacht dat een bepaald stuk was afgesloten en voorgoed in de kast kon, kom je weer iets tegen dat je het gevoel kan geven terug bij af te zijn.

Mensen zijn net als lasagne, opgebouwd uit lagen. En als je een laag hebt doorgewerkt, kom je in de volgende laag. En dan begint het leerproces opnieuw met een ander stuk dat aandacht wil.

Anderen
Veel lessen leren we door interactie en gebeurtenissen waar anderen bij betrokken zijn. Het is alsof de ander het bestek is waarmee jij je door de lagen van de lasagne heen werkt. Opeens voel je je geraakt of is er iets in je getriggerd. Dan komt eerst dat onderbuik gevoel; er is iets en je kunt er je vinger nog niet achter krijgen. Je voelt je onzeker, boos, teleurgesteld of afgewezen. De kans is groot dat je gaat twijfelen aan jezelf en je vraagt je af: ‘wat heb ik verkeerd gedaan?’.

Dit is een volkomen natuurlijke reactie hij is alleen niet erg helpend. Als je in zo’n situatie met compassie naar jezelf en de ander kunt kijken, kun je in de diepere laag duiken. Daarvoor is het goed om contact met je lijf te maken. Je lijf weet vaak al eerder dat er ‘iets speelt’ dan je hoofd, je ratio. Wat heeft je lijf erover te zeggen, wat mag je ervan leren?

Ik vertel je niets nieuws dat het antwoord in jezelf ligt. Degene die jou triggerde, laat je alleen een spiegel zien. En het raakt je meestal op oude pijn. Wat helpt is erover praten, met iemand die je vertrouwt en die eerlijk is naar jou. Dat betekent dat diegene niet je ‘spaart’ in de zin van lipservice. Diegene houdt voor jou de spiegel vast en zal je zo naar je antwoorden leiden.

Als je zo iemand in je leven hebt ben je een gezegend mens. Als praten niet zo bij je past kun je  erover schrijven. Benoem hierbij je gevoel en hoe specifieker hoe leerzamer. Door het opschrijven zul je ontdekken hoe ‘het’ werkt voor jou, zo creëer je je eigen handleiding. Als je schrijft en je leest na verloop van tijd iets terug zie je hoeveel je gegroeid bent. En dat is kicken! Dat geeft vertrouwen in jezelf. Ook al is het denk ik nooit klaar. leer van Garfield: lasagne is om ervan te genieten!

garfield_with_lasagna