Ondernemers

Een ondernemer met stress
voelt zich moe bij het opstaan, komt niet in slaap of is vroeg wakker, heeft malende gedachten of heeft pijn in de rug of elders in het lichaam. Dit zijn zo maar een paar van de veel voorkomende klachten van stress bij ondernemers. Dat je je hierdoor slechter kunt concentreren is niet raar. Het kan zijn dat je ‘batterij’ niet meer voldoende oplaadt, dat is een teken dat je aan het opbranden bent. En daarnaast ben je misschien ook sneller geïrriteerd of emotioneel. Eigenlijk ben je dan aan het overleven in plaats van leven.

Ontspanning

Een ondernemer moet ook af en toe rust nemen. Kun je  je nog ontspannen? Je kunt namelijk niet altijd ‘aan’ staan. Want je wilt natuurlijk niet minder productief en creatief worden. Maar als je blijft rennen, zie je niet meer of je nog in de juiste richting rent. En zo houd je je niet meer bezig met waar je je mee bezig wílt houden.

Wat kan ik voor jou doen?
Ik leer je je hoofd leeg te maken. Je krijgt inzicht in je drijfveren, in wat maakt dat je over je grenzen gaat, je valkuilen en je talenten. Omdat ik zelf heb ervaren wat opbranden/burn-out zijn is, weet ik dat er goede oplossingen voor zijn. Je krijgt tijdens onze gesprekken inzichten en handvatten. Het lucht alleen al op om dit te bespreken met iemand die dit goed begrijpt en die neutraal is, die geen oordeel heeft over wat jou overkomt.

Gratis burn-out test

Boek
Ik wil je graag attenderen op het boek ‘Stress en burn-out’ dat ik heb geschreven. Daarin lees je over de vele oorzaken van stress.  Je zult veel herkennen in de ervaringsverhalen die erin staan. Ook leg ik daar uitgebreid in uit wat er zoal aan stress te doen is.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van stress bij ondernemers zijn
– geen opdrachten met onzekerheid tot gevolg,
– of juist hoge werkdruk,
– administratieve rompslomp,
– onbetaalde facturen,
– tekort aan financiële middelen,
– ‘gedoe’ onder personeel en
– het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn (daarbij speelt ‘aardig gevonden willen worden’ een aanzienlijke rol).

Balans tussen privé en de zaak
2 van de 3 ondernemers werkt structureel meer dan 40 uur per week. Een werkweek van meer dan 60 uur per week is heel normaal voor 1 op de 5 ondernemers. Gemiddeld heeft ook 1 op de 5 ondernemers last van depressiviteit, (dit is bij werknemers 1 op de 10) en vluchten in alcohol of drugs. De meeste ondernemers zijn uitermate gemotiveerd en hebben veel passie voor hun bedrijf. Passie is een voorwaarde voor succes. Maar er zijn grenzen. De lijn tussen workaholic en passie is soms erg dun!

75% van de ondernemers hebben naast het bedrijf, ook de zorg voor een gezin met kinderen. Die krijgen in praktijk vaak niet de volle aandacht. Slechts 1/3 werkt minder dan 40 uur per week. (bron: Briskmagazine)
De partner/echtgenote begrijpt niet waarom de ondernemer ‘altijd maar’ met de zaak bezig is, waarom de telefoon zelfs bij het eten haast niet uit kan.

Op een door mij georganiseerd seminar heb ik mijn verhaal over toen ik zelf burn-out was verteld, je kunt het hieronder zien:

Contact
Maak een afspraak door me te bellen op 06 57 33 77 55 of een mail te sturen naar info@primeres.nl. In 1 tot 3 gesprekken voelen de meesten zich al een stuk fitter.

In de media: Lees hier mijn interview over depressie en burn-out bij ondernemers in het FD (Financeel Dagblad): Let op
Het is verleidelijk om alcohol, roken of drugs te gebruiken om te ontspannen. Merk je dat je daar momenteel meer behoefte aan hebt? Dit is een teken dat je te lang over je grenzen bent gegaan en brengt helaas geen oplossing.

Wat zeggen andere ondernemers over de gesprekken:
[slideshow_deploy id=’3100′]

worried man