Het nieuwe denken: stress is gezond

2 december 2013 Uit Door Tini

Stress is gezond

Uit onderzoek onder 30.000 volwassen in Amerika is gedurende 8 jaar onderzoek gedaan naar de schade door stress in relatie tot doodsooorzaken.

Als doodsoorzaak staat stress op de 15e plaats. Onder de mensen die hadden aangegeven dat ze stress hadden ervaren is verder onderzoek gedaan. En dat gaf een verrassende uitkomst.
doodsoorzaken

 Wat gebeurt er bij als je eraan denkt om spannende dingen te gaan doen?
Je gaat sneller ademen en misschien zweten, we typeren dit als angst.Wat nu als je deze tekenen zou gaan zien als een teken dat je lichaam energie krijgt die je erop voorbereidt om de uitdaging aan te gaan?

In een onderzoek (sociale stresstest) is de deelnemers verteld dat het sneller kloppende hart bereidt zich voor op actie, het sneller gaan ademen is dat geen probleem want het brengt meer zuurstof in je hersenen. De mensen die werd geleerd dat de stressreactie je helpt om beter te presteren waren minder gestresst, zij hadden minder angst en meer zelfvertrouwen.

Wat het meest bijzondere is is dat hun fysieke reactie veranderde. Normaal gesproken gaat het hart sneller kloppen en de bloedvaten trekken zich samen. Daarom wordt chronische stress soms met gelinkt met problemen aan hart en bloedvaten, het is namelijk niet gezond om gedurende lange tijd in deze staat te zijn.

Bij de mensen in het onderzoek die stress zagen als ondersteunend bleven de bloedvaten ontspannen. Ondanks dat het hart wel klopte sneller maar de bloedvaten ontspannen.

En wat er fysiek gebeurde lijkt erg op wat er fysiek gebeurt op momenten van vreugde en moed. Het maakt dus uit hoe je over stress denkt! Het maakt het verschil tussen een stress gerelateerde hartaanval op  je 50 en ontspannen leven tot je 90e.

Als je de volgende keer stress ervaart, zul je denken mijn lichaam is prima in staat om de gevraagde uitdaging aan te gaan en dit maakt je dus gezonder.

Als je op deze manier over stress gaat denken komt het hormoon Oxytocine vrij. Dit is een neurotransmitter (ook wel knuffelhormoon genoemd) dat het sociale instinct bijstelt. Daardoor versterk je je relaties. Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het verhoogt je empathie. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er meer oxytocine aangemaakt. Als we stress hebben, hebben we mensen om ons heen nodig met wie we verbinding voelen.

Primeres kijkt op een heel andere manier naar stress dan hoe we dat gewend waren. Stress is namelijk niet per definitie schadelijk…

Psychologe Kelly McGonigal legt het uit op het TED-podium