Vakantie

10 augustus 2012 Uit Door Tini

De vakantie zit erop.  Voor mij betekent dat weer lekker aan de slag. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik op vakantie ook af en toe wel zakelijke ideetjes door mijn hoofd heb gehad. Als je werk tevens je hobby is, kan dat ook niet anders. Ik had er zin in om deze week er tegenaan te gaan.

Dat was voorheen wel anders toen ik nog in loondienst was. Toen was de dag na de vakantie de minst leuke van het hele jaar. Uiteindelijk heb ik mijn baan opgezegd 2 jaar geleden en het is een van de beste stappen geweest die ik op eigen initiatief heb gezet.

Voor veel mensen is de vakantie een periode om even helemaal niets te doen. Lekker uitrusten van het afgelopen jaar. Waarin je hard hebt gewerkt en mogelijk veel meegemaakt. Misschien heb je je werk moeten loslaten. Of heb je iets anders of een dierbaar iemand moeten loslaten.

De vakantie duurt gemiddeld zo’n 3 weken. Daarnaast kun je meestal nog zo’n 2 weken snipperen per jaar. Wat is je gevoel als het einde van de vakantie nadert? Zie je er tegenop om weer aan het werk te gaan? Dan zal het spanning bij je oproepen.
Dat kan een signaal zijn dat je niet blij bent met het werk dat je doet of met je werkgever. Maar dan is het toch raar dat je zeg 5 weken per jaar blij bent en blijven er 47 weken over waarin je spanning  voelt.

Je kunt twee dingen doen: 1) met dit werk stoppen en wat anders gaan doen. Ik hoor je denken “dat is niet slim in deze tijd” en misschien is dat ook zo.
Of 2) je gaat er anders mee om. Ja makkelijk gezegd he, maar dat valt echt wel te leren. Je kan er anders tegenaan gaan kijken. Je kunt met je werkgever gaan praten over een andere invulling van je werk. Je kunt je grenzen leren stellen en meer voor jezelf leren opkomen. Je kunt gaan leren waar je ontspanning in vindt. Er zijn veel mogelijkheden om de spanning uit te bannen. Bedenk eens wat je zelf nog meer kunt doen.

Je kunt ook niets doen. Dat is het gemakkelijkst. Dan bouwt de spanning zich verder op. Calculeer in dat je uiteindelijk ziek kunt worden en alsnog een keuze zoals hierboven moet maken.

Ik geef leuke trainingen vanaf september en  “vakantiegevoel vasthouden” is daar een van. Misschien wat voor jou?