Vind je werken ook zo leuk?

27 april 2012 Uit Door Tini

Snel inzicht krijgen met H4 methode

Ik had laatst een ondernemer in mijn praktijk met als klacht zo’n “vol hoofd”. Zijn dagen werden gevuld met voldoende opdrachten. Alleen …. kreeg hij er geen energie van maar het kostte hem energie. Steeds meer en meer. Privé afspraken gingen hem tegen staan. Hij begon zich aan vrienden te ergeren die steeds weer een beroep op hem deden. Hij had het gevoel geleefd te worden. Miste zeggenschap over invulling van zijn dagen.

Zijn vraag aan mij was of ik hem kon helpen de rode draad weer terug te vinden. Het bleek dat deze ondernemer zoveel mogelijk opdrachten aannam. Waardoor hij er niet aan toe kwam om zijn dromen waar te maken. Want hij had ergens ver in het achter hoofd een wens om óóit nog eens ….. ja wat was dat ook alweer?

Hij was opgevoed met het idee dat werken moet, het is nuttig en het levert geld op. Werken hoeft niet leuk te zijn, werk is werk. Een telefoon die tussendoor je aandacht vraagt die neem je meteen op en je springt in de houding voor degene die belt. Een mail die beantwoord moet worden, dat doe je even tussendoor. Voor je het weet is je dag om en heb je je heel ‘nuttig’ gemaakt. Dat je doodmoe bent ’s avonds dat zal er dan wel bij horen dacht hij. Tot hij op zijn tandvlees begon te lopen. Het liefst de mensen uit zijn omgeving uit de weg ging. Uiteindelijk heeft hij bij mij een afspraak gemaakt.

Met de H4 methode heeft hij inzicht gekregen in wat hem weerhoudt (Hindernissen) om zijn droom (Hart volgen) waar te maken. We hebben ook gekeken naar wat hem juist wel helpt (Hulpbronnen) om datgene te doen wat hij zo leuk vindt. Vanuit de Huidige situatie is hij gestart met een coaching traject bij mij. In de eerste sessie zei hij al met een diep zucht: “wat een inzicht, ik raad niemand aan om te ondernemen zoals ik het doe”. In totaal is hij 6x bij mij geweest. Afgelopen weekend kwam ik hem tegen en ik kreeg spontaan een zoen. Hij is zó blij nu hij zijn hart kan volgen. Hij kiest bij zijn activiteiten bewust voor zichzelf. Dat betekent ook weleens NEE zeggen tegen een opdracht. Een geheel nieuwe levenshouding. Hij weet het nu: werken is leuk!

Ben jij blij als het vrijdag is of ben je juist blij als het maandag is?