Wat je zelf aan stress kunt doen

Wat je zelf aan stress kunt doen

6 juli 2012 Uit Door Tini

Kleine veranderingen, groot resultaat

‘Stress is een opeenstapeling van irritaties, frustaties en omstandigheden. Vele daarvan zijn met kleine veranderingen in uw dag te voorkomen. U hoeft niet uw hele leven op de kop te zetten om uw stress aan te pakken. Geen reden meer, dus, om niets aan stress te doen!’ Lees het hele artikel.

Het is belangrijk om signalen te herkennen. Dat betekent je accu op tijd laden (je auto stopt er ook mee als de accu helemaal leeg is) en je spanningsboog verminderen zodra je beseft dat je stress hebt. Ga bewust dingen doen die je ontspannen dan is de kans op burnout het kleinst. Gun je zelf daar tijd voor. Kijk ook eens naar je denkgewoonten. Wacht niet tot je niet meer verder kunt. Dan heb je echt professionele hulp nodig, een counselor of coach.

We hebben allemaal een zwakke plek, die gaat het eerst signalen afgeven als je richting de gevarenzone (lees burnout) gaat. Dat kan je rug zijn, je nek, hoofdpijn, migraine enz. Verwelkom die signalen en ga er bewust mee om.

Bij mij gaat mijn oor fluiten (tinnitus). Zodra dat gebeurt kan ik 2 dingen doen: balen van dat gefluit, wat mij niet gaat helpen of ik ga op zoek naar meer ontspanning. Dat laatste vind ik in meditatie, wandelen, fotograferen, lezen en nog andere dingen.

Welke signalen herken je en wat ontspant jou als je het nodig hebt?