Hoe word je gelukkig als ondernemer?

Het is belangrijk om plezier in het werk te hebben en te houden. Dat geldt voor iedereen en zeker voor een ondernemer. Het kan alleen goed gaan met de onderneming als het goed gaat met de ondernemer. Daarom hier 10 eenvoudige tips om het ondernemen leuker te maken.

10 ‘geboden’ om een gelukkige ondernemer te worden en te blijven:

1. Doe dat wat je uitermate leuk vindt.
Is je werk ook je hobby? Heb je zin in een nieuwe werkdag? Zorg dat je minstens 80% van je werkzaamheden met plezier kunt doen.

2. Wat wil je bereiken, heb je een doel?
De weg naar je doel is erg belangrijk, wat moet je ervoor doen en wat moet je ervoor laten?

3. Nieuwe ideeën.
Zorg dat je af en toe je accu oplaadt door bewust ontspanning te zoeken. Creativiteit ontstaat alleen in een ontspannen geest.

4. Spreek uit wat je bezighoudt en wat je stoort.
Mislukking bestaat niet, alleen feedback. Met feedback geven, creëer je een kans op verbetering voor jezelf en de ander.

5. Bouw goede contacten op met ondernemers in je omgeving.
Het is uitermate stimulerend om jezelf scherp te houden in een groep ondernemers. Je kunt lid worden van een netwerkgroep, maar je kunt ook zelf een (mastermind) groep samenstellen. Leren van elkaar en help elkaar doelen en deadlines te stellen.

6. Maak tijd voor netwerken ook als je het druk hebt met opdrachten.
Je hebt na deze opdracht ook weer werk nodig. Maak netwerken een vast onderdeel van je werkweek.

7. Houd regelmatig overleg met jezelf.
En stel je zelf deze vragen: Waarom ben ik met dit bedrijf gestart? Welke activiteiten vind ik leuk om te doen? Hoe vaak doe ik die activiteiten? Zet het in je agenda.

8. Stap af en toe eens uit je comfortzone.
Kijk eens wat je in je bedrijf wilt veranderen. Wees flexibel in je activiteiten. Met flexibiliteit creëer je de meeste invloed. Door te stretchen zul je een groeisprong maken. Gewoon doen en laat je verrassen door het resultaat.

9. Durf om hulp te vragen.
Bij het ondernemen horen zoveel verschillende taken. Je kunt niet in alles goed zijn. Het getuigt juist van kracht om hulp te vragen, dat is zeker niet iets om je voor te schamen.

10. Ondernemers APK – houd je gezondheid regelmatig tegen het licht.
Ben je gezond bezig of ben je roofbouw aan het plegen? Hoe lang houd je dat vol? Ook hier geldt: durf hulp te vragen. Beter sparren met een neutraal klankbord zoals een coach dan met een hart- en vaatchirurg omdat je te lang roofbouw op jezelf hebt gepleegd.

Wat zijn jouw tips voor anderen om gelukkiger te worden?

Tini Worp
Counselor, ondernemerscoach en trainer.

8 replies to Hoe word je gelukkig als ondernemer?

 1. Hallo Tini,
  Super post en ik heb misschien ook nog wel een tip nummer 11,
  Wat voor cijfer van 1 tot 10 geef jij jouw bedrijf of het product dat je verkoopt?
  Ik ben benieuwd naar de antwoorden en denk wel dat je weet wat ik bedoel Tini.

  Groet en altijd in contact,
  Jan Willem de Ruiter

 2. Dat is een mooie tip Jan Willem. Wat geef jij jouw product?

  • Nou het kan gewoon nooit minder zijn dan een 10!!!
   Als je dat jezelf, de producten of het bedrijf dat je hebt niet kan geven, hoe kan je dan achter het geen staan wat je aan het doen bent 😉

   • Geweldig jouw positieve energie. Ik dacht voor mezelf aan 9+, ik sta er helemaal achter en laat ook wat ruimte voor groei en ontwikkeling. Want in het ondernemen is het goed om elke dag te werken aan 1) een stukje persoonlijke groei en ontwikkeling en 2) de onderneming als zodanig.

    • Heb je gelijk in Tini, als je handeling en uitstraling maar een 10 zijn, deze uitstraling zal resulteren in een sterkere 10!
     Ik stel het altijd zo, je kunt 5 ondernemers naast elkaar zetten, met alle 5 de zelfde producten of diensten.
     Nu kom jij binnen om van 1 van deze ondernemers zijn product te kopen, je zal merken dat je naar de ondernemer trekt die de uitstraling van een 10 heeft, alleen al omdat deze ondernemer jouw het gevoel geeft dat je zeker kunt zijn en dus je zekerheid vraag aanspreekt.
     Wie onzekerheid uitstraald, zal vaak afstoten ipv aantrekken.

 3. Pingback:

 4. Pingback:

 5. Pingback:

Comments are closed.