Bang voor spinnen?

2 april 2021 0 Door Tini

Bang voor spinnen, slangen, voor hoogtes

Ik ben jaren bang geweest voor spinnen en voor slangen. Zelfs als ze op tv waren kon ik er niet naar kijken. Terwijl ze me nog nooit iets hebben aangedaan, voor zover ik weet. Raar he?

Ook heb ik hoogtevrees en met hoogtevrees is het rare dat je bjiv bij een afgrond er juist naartoe wordt getrokken, dus toch naar het randje om te willen kijken wat daaronder is.

Inmiddels heb ik deze angsten aardig overwonnen. Een spin pak ik op en zet hem buiten, als er een slang op tv is doe ik niet meer mijn handen voor mijn ogen.

Hoe kom je eraan/en eraf?
Zo had ik een cliënte die overvallen werd door angst als ze bepaalde gebouwen zag. Ze had geen idee waarom maar in de buurt van dergelijke gebouwen vloog de angst haar helemaal aan.

We hebben hier een sessie op gedaan en konden herleiden dat deze angst niet van haar zelf was maar van haar oma. Haar oma had veel meegemaakt in de oorlog en moest als meisje op zoek naar voedsel gevangen genomen.
Bij de vervolgsessie vertelde de cliënt dat ze die angst helemaal kwijt was!

Is angst erfelijk?

Uit onderzoek bij muizen blijkt dat angst inderdaad doorgegeven wordt aan volgende generaties. In dit onderzoek stelden ze muizen bloot aan gevaar en combineerden dit met een bepaalde geur in hun ruimte.  Twee muizengeneraties later lieten ze die zelfde geur los op de muizen kleinkinderen en die bleken door de geur ook angstig te worden!

Dus heb je bepaalde angsten die je niet kunt verklaren? Kom eens langs om het uit te zoeken en er hopelijk vanaf te raken.