Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol is een belangrijke stof voor ons lichaam en onze gezondheid.  Vaak wordt ons verteld dat te hoog cholesterol gevaarlijk is, dat dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en dat het omlaag moet worden gebracht.  Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland slikken de zogenoemde statines, oftewel cholesterolverlagers. Deze medicijnen hebben nogal wat bijwerkingen zoals spierpijn, spierzwakte, cognitieve problemen zoals geheugenverlies, vermoeidheid,  misselijkheid en darmklachten. Geen prettige symptomen!

Wat doet cholesterol
Cholesterol repareert je vaten. Ontstekingen in de bloedvaten worden veroorzaakt door koolhydraten, suikers en slechte vetten. Cholesterol werkt als stopverf zodat de vaten niet scheuren, wat levensbedreigend is. Als je cholesterolspiegel is verhoogd, dan is dat dus een teken dat je aderen niet in een goede conditie zijn onder meer als gevolg van een ongezonde leefstijl en voedingspatroon. Cholesterolverlagende medicijnen zijn dus gevaarlijk en niet de cholesterol.

Cholesterol is nodig voor de aanmaak van veel hormonen en voor de aanmaak van nieuwe cellen.
Bij een ontsteking bijvoorbeeld worden cellen beschadigd. Dan moeten deze worden opgeruimd en vervangen door nieuwe gezonde cellen. Hier is cholesterol voor nodig.
De LDL is het transportmiddel van de cholesterol die nodig is om de nieuwe cellen aan te maken en is dus niet slecht!
HDL transporteert cholesterol terug naar de lever zodat het kan worden recycled. Het is makkelijker om het te hergebruiken dan nieuw aan te maken.

Hoog cholesterolgehalte
De aanvaardbare cholesterolwaarden zijn (op aanraden van de farmacie) telkens naar beneden bijgesteld om de afzetmarkt van de medicijnen te vergroten. Een lage cholesterolspiegel is levensgevaarlijk, net als een te hoge spiegel. Streef naar een waarde rond de 6 mmol/l van het totaal cholesterol. Alleen als er sprake is van een familiaire hypercholesterolemie is het handig om statines te overwegen. In de meeste gevallen is er wellicht een ongezond voedings- en leefstijlpatroon overgeërfd en dient dit aangepakt te worden.

Voeding
Dit begint natuurlijk bij de basis. Ongeacht de voeding wordt cholesterol in de lever aangemaakt. Problemen met de haarvaten zijn kleine ontstekingen. Deze worden veroorzaakt door inname van koolhydraten en suikers. Cholesterol is het reparatiemateriaal van de vaten. Verlagen van cholesterol komt op hetzelfde neer als het gevangen nemen van brandweermannen bij een brand (die zijn altijd op de plaats van de brand dus die zullen het wel gedaan hebben, iedereen snapt dat dit een absurde redenering  is). Beter is het om koolhydraten en suikers uit je voeding te schrappen!  Insuline en glucose slopen de vaatwanden. Dat betekent geen gebak, koekjes, snoep, frisdrank, chips, brood en bewerkte producten meer enz. Suiker is namelijk haast overal aan toegevoegd. (Wat suiker doet is plakken aan eiwitten in het bloed (glycatie, versuikering), waardoor er aan elkaar geplakte eiwitverbindingen ontstaan (plak, bloedklonters). In een vergevorderd stadium worden deze AGE genoemd, Advanced GlycationEnd Products, vergevorde versuikeringseindproducten. Bij Alzheimerpatiënten zie je dat complete hersendelen bedekt zijn met eiwitplakkaten. Verhoog daarnaast de inname van vitamine C, deze verbetert de flexibiliteit van de vaatwanden.).

Eet producten uit de volgende lijst :

 • Noten als walnoten en amandelen,
 • Voeg knoflook toe aan je maaltijden,
 • Eet veel groene bladgroenten,
 • Eet alleen biologisch (grasgevoerd) vlees,
 • Eet vette vis zoals zalm, haring of makreel,
 • Eet rijkelijk olijfolie (alleen koud),
 • Bak in reuzel, kokosolie of roomboter,
 • Zorg voor goede vezels uit groente en fruit,
 • Rauwe melk van grasgevoerde koeien.Cholesterol en Gezonde voeding

Beter vermijden:

 

 • Bewerkte producten,
 • Brood,
 • Frisdrank (ook sap uit pakken en flessen),
 • Margarine en kunstmatige bakproducten
 • Chips,
 • Koek en gebak.

Verder is het altijd gezond om te bewegen, denk aan fietsen of wandelen. En zorg voor regelmatige ontspanning, want stress leidt vaak tot ziekte.

Goed en slecht cholesterol
Er bestaan geen goed en slecht cholesterol. Alleen de omvang van de moleculen is verschillend. Cholesterol moet naar alle cellen kunnen worden getransporteerd en daarom zijn er grote en kleine moleculen die het transport van cholesterol uitvoeren.
LDL = low density of lipoprotein is dus geen slecht cholesterol maar een proteïne. Dit is het transportmiddel van cholesterol.
HDL = high density of lipoprotein is dus geen goed cholesterol maar ook een proteïne.
VLDL = very low density lipoprotein.
LDL en VLDL brengen cholesterol vanuit je lever naar je cellen, HDL funcioneert als een bezemwagen en ruimt alle cholesterolresten op en voert het weer af naar de lever voor hergebruik.

Cholesterol wordt gemaakt in de lever. Zou de lever dit aanmaken om een hartinfarct te bewerkstellingen? Zo werkt ons ingenieuze lichaam niet. Het lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen. Als we er slecht voor zorgen gaat dit vermogen teniet.

Mythe
Het vermijden van verzadigd vet om zo het cholesterolgehalte niet te verhogen berust op het landenonderzoek van Ancel keys. Belangrijke uitslagen zijn bewust weggelaten in het onderzoek zo ontdekte Dr. Ravnskov. Helaas wordt het onderzoek van Keys veel na ‘gepapegaaid’ terwijl er minstens 10 latere studies zijn die het tegendeel aantonen. Dus 3x zo hoge inname van verzadigd vet leidde niet tot een hoger cholesterolgehalte.

stress en burn-out
<- Aan te raden boek om stress te verminderen: ‘Stress en burn-out’ over de oorzaken van stress en oplossingen om ontspannen en gelukkig te worden.

 

 

Aan te raden boek over cholesterol: Feiten en fabels over cholesterol door Dr. Uffe Ravnskov.

Ravnskov doet een boekje open over de mythes rondom cholesterol en verzadigde vetten. Die worden in de reguliere wereld enorm gedemoniseerd terwijl ze zo belangrijk zijn voor lichaam en geest. Dit boek is uniek: het is een samenstelling van drie eerdere boeken van Ravnskov. Speciaal voor Succesboeken door hemzelf samengesteld.

De oorzaak van een te hoge cholesterolspiegel

Cardioloog Remko Kuipers over de oorzaak van een te hoge cholesterolspiegel en dat statines niet altijd de juiste oplossing zijn, geïnterviewd door Juglen Zwaan / Ahealtyhylife.nl

 

Dr. Uffe Ravnskov is diverse malen in het programma Tros Radar geïnterviewd. Bekijk hier zijn indrukwekkende cv.

(Geraadpleegde bronnen: interview met Dr Ron Rosedale MD, Bridging the gap between science and medicine, voedingisgezondheid, ahealthylife, Interview Dr Uffe Ravnskow, Mikedonkers)