Dat ene zinnetje!

23 januari 2020 0 Door Tini

Ken je dat, je hebt een lumineus idee, je lanceert je plan of dat geweldige idee en dat iemand tegen je zei: “wààààt, jìj???”

En bam daar ging je mooie idee, je plan of je droom. Je was er al een tijd mee bezig, om iets anders te gaan doen, om iets te ondernemen, of voor jezelf te beginnen. Je spreekt het uit tegen iemand en hoopt natuurlijk op enthousiaste kreten, die je steunen om je ideeën uit te voeren. Het is een grote afwijzing die je van die persoon niet had verwacht.

Onzeker

Je neemt deze diskwalificatie van wie je bent en wat je kunt als het tegenzit je hele leven mee. Het geeft dat onverklaarbare gevoel van niet goed genoeg zijn, van afwijzing of van er niet bij horen.

Volwassenen die worstelen met onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen hebben iets dergelijks meegemaakt.  Het kan een leraar zijn geweest of een van je ouders. Bij mij zei iemand ooit toen ik een jaar of 15 was en me mengde in een discussie tussen volwassenen: ‘ wat weet jij er nou van snotneus’. Hij bedoelde het niet zo, en was zich niet bewust van mijn interne proces dat ik eindelijk moed had verzameld om me in het gesprek te mengen. Maar het heeft wel geleid tot mezelf keer op keer willen bewijzen, dat ik geen snotneus ben en dat ik wel degelijk iets heb te zeggen. Snap je dat ik er jaren over heb gedaan om assertiever te worden?

eze diskwalificatie van wie je bent en wat je kunt als het tegenzit je hele leven mee. Het geeft dat onverklaarbare gevoel van niet goed genoeg zijn, van afwijzing of van er niet bij horen.

Volwassenen

Zo zie je dat dat ene zinnetje grote gevolgen kan hebben.

Deskundigen zeggen dat kritiek 3 keer zo hard binnenkomt als een compliment. Ik denk dat je de nuance hierin moet maken dat dit bij iemand die al onzeker is nog veel harder binnenkomt. En we doen het onbewust allemaal. Want hoe bewust ben jij je van wat je tegen anderen zegt?

Voeding voor de ziel

Naast deze afwijzende zinnetjes horen we in ons leven gelukkig ook heel positieve zinnetjes, die  je  juist wel helpen om wel je plan uit te voeren. Vaak komen ze uit onverwachte hoek, en is degene die het uitspreekt zich niet eens bewust van de grote positieve impact die zijn of haar woorden hebben.

Tijdens gesprekken die ik met mensen voer, krijg ik regelmatig te horen: “ik kan het hier eigenlijk nooit met niemand over hebben”.  Dat vind ik dan weer fijn om te horen.

Dit zijn cadeautjes! Dit zijn opstekers die we zo hard nodig hebben. Dat iemand bijv. tegen je zegt: “jíj kan dat als geen ander”, of: “dat is echt iets voor jou, ik zie het je zo doen”.  Deze mensen hebben soms meer vertrouwen in je dan jij zelf. En hoe fijn is dat, het laat je groeien. Het is voeding voor jou.

Welke zinnetjes hebben op jouw leven impact gehad?