Familieopstelling

26 maart 2012 Uit Door Tini

Ik maak in mijn praktijk regelmatig gebruik van familieopstellingen. En elke keer ben ik weer aangenaam verrast over hoe effectief deze methode is.

De ene keer is het een ondernemer die niet lijkt te ‘mogen’ ondernemen, bijvoorbeeld een ondernemer met heel veel ideeën in het hoofd maar deze omzetten in actie ontbreekt. De andere keer is het een persoon die een last draagt voor een ander. Dat laatste is een verstrikking die steeds vaker zie, het is serieus risico dat bijvoorbeeld speelt bij een scheiding of als een ouder op jonge leeftijd is  overleden. Zo zie ik in de praktijk nogal eens dat een kind een last draagt voor een van zijn ouders. Het kind neemt het leed van de ouder over of voelt zich vreselijk schuldig aan de scheiding en dat leidt tot veel verdriet aan beide kanten.

Een last dragen voor een ander is ‘a hell of a job’. Het maakt dat je niet je eigen ding kunt doen. Met als gevolg dat je uiteindelijk helemaal opbrandt, dus in een burnout belandt. Want handelen vanuit de motivatie om een ander te helpen ten koste van jezelf is niet de juiste motivatie. Een ander helpen is goed, maar doe dat alleen als je dichtbij jezelf kunt blijven en er niets voor terug verwacht.

Met een opstelling kun je zo’n last teruggeven aan degene van wie het is. Meestal zal diegene de last liefdevol terugnemen. De betrokkenen zullen hierdoor beter kunnen functioneren, de een door zijn eigen last weer te dragen en de ander die de last ‘kwijt is”. Zo kan de balans in een systeem herstellen. De betrokken voelen zich bevrijd; ze gaan zich veel gelukkiger voelen.