Loslaten

18 mei 2012 Uit Door Tini

Ik zocht naar inspiratie om te bloggen en toen zag ik wat mijn Horoscoop gisteren (Weegschaal) tweette: “Je hebt al het een en ander meegemaakt in je leven. Daar moet je wijs mee omgaan. Er zijn mensen in jouw omgeving die op jouw ervaringen zitten te wachten. Deel je ervaringen met je vrienden en help hen (en jezelf).” Deze mooie woorden zetten me aan het denken en ik voelde meteen deze nieuwe blog opborrelen (jouw reactie is erg welkom!):

Als je behoefte hebt aan nieuwe dingen en bijna alles leuk vindt, komen er veel dingen op je pad waar je iets mee wilt doen. Dat gebeurt mij dus ook. Om iets voor de maatschappij te doen, ben ik vorig jaar onder andere coördinator voor de collecte van het Epilepsiefonds geworden. Samen met twee andere dames verdelen we de wijken en de bussen en regelen dat er in zoveel mogelijk straten wordt gelopen. Omdat we te kort collectanten hebben, ben ik nog mensen aan het zoeken en loop ik zelf ook met de collectebus.

Vorige week hadden we overleg en daarna fietste ik met de nog lege bussen naar huis. Althans dat was het idee. Onderweg kon ik ook nog wel even een boodschap doen vond ik en daar ging het mis. Want bij het opstappen bleef mijn hak haken aan mijn broekspijp. Voordat mijn voet de trapper bereikte, voelde ik het al: dat gaat niet goed en bam daar lag ik. Een vriendelijke toerist hielp me overeind. Ondanks dat ik van mezelf houd, voelde ik me toch behoorlijk stom! Het heeft me een mooie broek gekost en een pijnlijk onderbeen, dat juist net herstelde na het weghalen van een kwaadaardig plekje.

Zelf kijk ik liever naar wat het me opleverde! Ik kreeg vrij snel dit inzicht: ik had letterlijk teveel aan mijn fiets hangen! Ik ben enthousiast en vind veel dingen leuk. Ik heb al een paar maanden last van mijn nek (signaal!), daar loop ik nu voor bij de fysiotherapeut. Ik werd weer gewezen op de grenzen aan wat ik kan doen, ook als het activiteiten zijn die ik leuk vind. Dit inzicht betekent dat ik keuzes ga maken en dingen los moet gaan laten.

Het betekent ook dat ik weer kritisch naar mijn bedrijf en activiteiten ga kijken en mezelf daarbij deze vragen stel:

  • wat is mijn doel op korte termijn en op lange termijn?
  • wat is relevant?
  • wat past bij mijn bedrijf?
  • wat laat ik los?

De laatste vraag is de moeilijkste. Ook al heb ik inmiddels ervaring met loslaten, het blijft elke keer weer een stretch. Mijn keuzes betekenen weer wat meer rust in mijn hoofd en in mijn agenda. Dat is wat ik nu nodig heb.

Wat is jouw ervaring met loslaten?