Nooit meer een slechte dag

18 december 2012 Uit Door Tini

Mensen vragen mij weleens: ‘jij hebt toch ook weleens een slechte dag?’

Dan moet ik echt even nadenken.  Wat precies een slechte dag is, is voor iedereen verschillend en wat is het nou voor mij dat een dag voor mij slecht maakt?

Ik maak het zelden meer mee. Vroeger kon ik nog wel eens flink mopperen en klagen. Soms zelfs exploderen van woede.  Ik zeg niet dat het me nu nooit meer gebeurt,  maar wel zeker een heel stuk minder.

Als het me toch gebeurt dat ik me niet zo positief of energiek voel,  werkt deze methode de volgende 3 vragen voor mij heel goed:

  1. Mag ik me niet goed voelen, kan ik mezelf dat toestaan?
  2. Hoe komt het dat ik me niet goed voel?
  3. Wat kan ik er zelf nu aan doen om me beter te voelen?

Ad  1. Als ik me niet goed voel, is het zoals het is; daartegen vechten kost mij onnodig energie. Die energie gebruik ik liever voor mijn onderzoek aan de hand van deze 3 vragen.

Ad 2. Wat is er gebeurd en wat houdt me bezig, heb ik te hard gewerkt, niet op tijd pauze genomen, voel ik me ergens schuldig of unheimisch over, zoja wat? Ik ga in het gevoel om mezelf beter te begrijpen. Dat levert me veel inzicht over mezelf op ook voor de toekomst.

Ad 3. Ook hierbij ben ik selectief met waar ik mijn kostbare energie aan uitgeef. Namelijk aan datgene waar ik invloed op kan uitoefenen, dat wat ik zelf kan veranderen. Oftewel als ik me druk maak om iets wat ik niet kan veranderen, is de snelste oplossing dit maar gewoon te accepteren. Het is zoals het is.

Is het dan zo makkelijk? Ja!
Over wat ik er zelf aan kan doen heb ik een heel scala aan mogelijkheden opgebouwd. Door alle opleidingen die ik heb gevolgd en door wat ik heb meegemaakt. Wat ik heb meegemaakt kun je ook zien als soms keihard op mijn plaat te zijn gegaan. Daar heb ik wel lessen uit gehaald.

Hieronder vind je 3 handige tips die heel goed werken om in je kracht en dichtbij jezelf te blijven:

  1. Ga (het liefst alleen) wandelen, minstens een half uur per dag.
  2. Ga ontspanningsoefeningen doen dus mediteren.
  3. Schrijf op wat je bezighoudt, er zijn ook leuke apps voor.

Als een dag niet je vriend was, was het wel je leraar.