Pelgrimeren is net ondernemen, ondernemen is net pelgrimeren

1 december 2015 0 Door Tini

Pelgrimeren is net ondernemen, ondernemen is net pelgrimeren,

Overeenkomst 1: je hebt een droom en die wil je waarmaken

Toen ik besloot om voor mezelf te beginnen had ik nog een goede baan. Het was meer de keuze voor de vrijheid en de behoefte om mezelf verder  te ontplooien. Dat was in de baan die ik had niet mogelijk. Gelukkig trouwens want anders zat ik er nu misschien nog.

De eerste dag van het ondernemerschap nadat ik afscheid had genomen van mijn collega’s weet ik nog goed. Ik zat aan de keukentafel, ik had een website, ik had mooie folders laten drukken maar ik had nog geen klanten. Dat was een soort nulpunt. Een leegte van waaruit alles kon ontstaan. Dat gebeurde gelukkig ook. Ik kreeg klanten, ik begon trainingen te geven en bleef studeren en aan mezelf werken.

Door een bepaald boek dat ik had gelezen, had ik daarnaast nog een droom: wat zou het gaaf zijn om een grote wandeltocht te maken naar Santiago de Compostela. Ik had een lijst met redenen waarom ik dat nog niet kon doen, tenminste niet op dat moment.

Tot het moment dat ik bedacht ik ben nu gezond en fit. Wat als… het later niet meer kan? Zal ik er op mijn 80e spijt van krijgen als ik het niet gedaan heb? En daardoor besloot ik dat het moest gebeuren.

Overeenkomst 2  Je doet het alleen

Bij het ondernemen is het belangrijk om goede contacten te onderhouden, netwerken is P1110152een must. Netwerken is ook leuk, uitwisselen met anderen is een hobby van me. Hoe kun je een ander verder helpen en vaak raak ik geïnspireerd door ontmoetingen. Bij het pelgrimeren moet je ook zelf steeds weer je ene been voor het andere zetten, en zelf je bepakking dragen. Wat het lichter maakt zijn de verrassende gesprekken met mensen vanuit de hele wereld. Als je intensief bezig bent en je hebt het zelfde doel zijn er geen grenzen. Iedereen is gelijk en een vriendschap is zo gesloten. Behulpzaamheid vind je overal op een pelgrimsweg. Je doet het alleen, maar alle hulp die je nodig zal hebben is er. En zo is het ook bij ondernemen, vraag er dus om als je ergens niet uitkomt, als je input nodig hebt. Ook kun je je eenzaam voelen, ik had dat op mijn reis vooral in grote groepen en in drukke steden. Hoe groter de drukte des te sneller ik weg wilde.

Overeenkomst 3 Ga de hernieuwde kennismaking met jezelf aan

Alleen op weg gaan, betekent dat je veel met jezelf wordt geconfronteerd. Kun je jezelf opladen als je er doorheen zit? Kun je jezelf toestaan dat je schaduwkanten soms keihard naar voren komen? Oude stukken waarmee je had afgerekend zijn opeens weer zeer actueel.  Op mijn pelgrimstocht heb ik ervaren dat er naast behulpzaamheid ook een dun lijntje zit tussen goed voor jezelf zorgen en respect voor de ander bewaren. Stel je eens voor dat je al 2 nachten slecht hebt geslapen en degene op het stapelbed naast je ligt te zagen alsof er een regenwoud wordt gekapt. De oordoppen helpen voor geen meter tegen snurkgeluiden. Daar word ik een stuk minder sociaal van op dat moment, ik zou een sok in hun mond willen stoppen of ze door elkaar willen rammelen. Je grens aangeven en eerlijk zijn is het beste, ook als de ander boos wordt. De confrontatie niet uit de weg gaan hoewel dat een verleidelijk alternatief lijkt. In het ondernemen heb je het misschien wel eens meegemaakt dat een collega waar je soms mee samenwerkt dezelfde klus probeert binnen te halen als jij en wordt het dan ik of hij in plaats van wij?

Overeenkomst 4 Luister naar je lichaam

De weg is het doel en niet het doel is het doel zo luidt een gezegde. Tijdens mijn pelgrimstocht had ik wel een doel: P1110627niet zozeer in Santiago aankomen maar wel dat ik gezond zou blijven. De eerste week had ik een aantal blaren en de tweede t/m vierde week had ik vaak pijn aan mijn knieën.  Ik wil absoluut niet kreupel naar huis. Dat is gelukt door balans te vinden in mezelf uitdagen en grenzen verleggen. Als ondernemer wil ik niet meer opbranden zoals ik deed tijdens mijn baan. Hierin is het continu balanceren tussen werken (terwijl mijn werk echt mijn hobby is) en ontspannen.

Overeenkomst 5 Wees  niet bang

Heb de moed om het te doen. Maak de vele redenen om het niet te doen klein en die ene reden om het wel te doen zo groot mogelijk. Wees niet bang om fouten te maken. Falen maakt je sterk. Wees trots alleen al doordat je het doet, doordat je zoekt naar jouw stroming in de rivier. Laat je niet teveel  beïnvloeden door wat anderen zeggen. Die praten vanuit hun perspectief, zij zouden dit misschien nooit doen of ze zien allerlei beren op de weg. En het is bijna altijd lief bedoeld, dat maakt het nog lastiger om naast je neer te leggen. Toen ik mijn baan had opgezegd kreeg ik voornamelijk twee soorten reacties: aan de ene kant dat het misschien niet slim was om mijn financiële zekerheid eraan te geven en aan de andere kant benijdende reacties, omdat zovelen droomden van een vergelijkbare stap maar het niet durfden. Toen ik mijn ‘Camino’ (pelgrimsreis) aankondigde kon ik de reacties ook weer zo indelen. Aan de ene kant: hoe kon ik mijn gezin zomaar vijf weken alleen laten en aan de andere kant kreeg ik reacties dat mensen er zelf ook van droomden, maar het nog niet durfden.

Dus maak je dromen waar!  Als ik het kan, kan jij het ook. Stop met piekeren en kom in actie.