Onzekerheid om jezelf te laten zien

13 augustus 2020 0 Door Tini

Bij het starten als ondernemer is het belangrijk dat je bedrijf gezien wordt. Als je ervoor kiest om ZZP’er  te worden en ook diensten verkoopt lopen jouw privé persoon en je bedrijf door elkaar.

Zichtbaarheid betekent jezelf laten zien.

Als je jezelf in de spotlight zet, is dat heel spannend. Want met zichtbaar worden gaan mensen iets van je vinden.  Op het moment dat je website of je sociale media pagina live gaat, voelt dat haast als naakt over straat gaan. Het doet iets met je. En als je nog onzekerheid hebt met betrekking tot wat je in de wereld neer wilt gaan zetten zul je getriggerd worden bij elk commentaar.

Gister heb ik een familieopstelling (tafelopstelling) gedaan met een cliënt die onzekerheid en angst ervaart. Ze wist al waar dit vandaag kwam, het had te maken met gebeurtenissen uit haar jeugd, dit is trouwens meer regel dan uitzondering.
Door het visueel maken met de opstelling wordt dit zichtbaar gemaakt. Door dit in de ogen te kijken, treedt er heling op. Het besef dat de angst steeds weer getriggerd wordt terwijl er in het hier en nu geen gevaar meer is, werkt ontladend.

Best wel frappant dat het starten van je eigen bedrijf zoveel effect heeft op je persoonlijke staat van zijn. Oude pijn wil geheeld worden. Ik ben van mening dat wat je niet heelt in jouw generatie zelfs doorgegeven wordt aan de volgende. Zwart wit gezegd zadel je dus je kinderen ermee op.

Toen ik voor mezelf begon heb ik ervaren dat ik mezelf opnieuw moest uitvinden. Door een burn-out was ik het geloof in mezelf behoorlijk kwijt geraakt. De vraag: ‘wie ben ik nou helemaal om te denken dat ik anderen kan begeleiden’ heeft me wel wat nachten slaap gekost als ik eerlijk ben.

Het hele proces was boeiend, leerzaam, soms eenzaam, versterkend. Ik had het niet willen missen trouwens. En ben heel blij dat ik deze ervaring nu kan gebruiken in mijn werk waarin ik anderen en startende ondernemers begeleid. Iets weten is iets heel anders dan iets zelf voelen!