Roomboter

5 april 2019 0 Door Tini

Daarom roomboter!

Roomboter bevat boterzuur (butyraat), dit is een korteketenvetzuur en een voedingsbron van cellen in de darmwand. Het zit van nature in melk, kaas en boter. Butyraat komt vooral vrij wanneer de darmbacteriën voor ons onverteerbare vezels omzetten. Een aantal onderzoeken wijst in de richting dat butyraat een rol speelt bij het voorkomen van darmkanker, chronische darmontsteking en poliepen. Darmkankercellen sterven af omdat ze butyraat niet kunnen omzetten, terwijl het een voedingbron is voor normale darmcellen.

Ook bij PDS (prikkelbare darmsyndroom) is butyraat in beeld als mogelijke remedie.

Daarnaast remt butyraat de eetlust en activeert bruin vetweefsel om meer energie te verbranden. Wit vetweefsel houdt lichaamsvet vast en draagt bij aan ziekmakende processen.

Is je darmflora ernstig verstoord door bijv. antibiotica of ongezond westers dieet dan kunnen je darmbacteriën vezels niet afbreken tot butyraat. Suppletie is dan een optie.
Bron: Fit met voeding

Nu snap je ook dat mensen die hun hele leven geprogrammeerd zijn met het idee dat vet dik maakt, af gaan vallen als ze (gezonde) vetten gaan eten.