Vergelijken is zinloos

9 september 2013 Uit Door Tini

Vergelijken is zinloos

Het ligt altijd op de loer; je willen vergelijken met een ander.  Het gevaar is dat je je kleiner gaat voelen. Je denkt misschien dat de ander meer succes heeft of meer geluk. Hij heeft een duurdere auto, slimmere kinderen of een groter huis. Als je zo naar anderen kijkt, krijg je steeds weer bevestiging van je eigen minpunten. En daar word je niet gelukkiger van.

In plaats van vergelijken vind ik metaforen erg mooi. Die kunnen je op een subtiele manier met beide voeten op de grond zetten.

Bloemen
Als je nu eens naar mensen kijkt zoals je naar bloemen kijkt. Ze groeien in hun eigen tempo. Ze bloeien op hun eigen moment, precies als ze er aan toe zijn.  De één valt op door  zijn eigen unieke kleur en de ander  door zijn eigen unieke geur.  De ene bloem bloeit lang en de ander juist weer kort.

Er zijn bloemen die in het wild groeien en er zijn bloemen die opkomen waar ze niet ‘horen’ dan heten ze opeens ‘onkruid’.  Het zit in de aard van de bloem om mensen plezier te geven puur door ‘er te zijn’.

Als we zo naar mensen kunnen kijken, wordt het makkelijker om te accepteren dat het is zoals het is. Het gras gaat niet sneller groeien door eraan te trekken, dat geldt ook voor bloemen en zeker voor mensen. In de natuur is geen haast en geen wedstrijd.

Mensen
Wij mensen hebben in het leven een groot doel: ons eigen pad te lopen. Dat kan kort of lang zijn, breed of smal. Je kunt met een ander meelopen om hem of haar te steunen en om steun te krijgen. Uiteindelijk doe je het toch helemaal zelf: groeien om tot bloei te komen.

Loop je eigen pad en geniet van de bloemen om je heen!

bloemen collage