Vind je me nog aardig?

6 april 2012 Uit Door Tini

Vind je mij nog aardig als ik:

  • niet meteen op je smsje reageer?
  • een keer geen zin heb om met je mee op stap te gaan?
  • zeg dat ik geen tijd heb om dat klusje voor je te doen?
  • je verjaardag een keer oversla?
  • je een keer zeg wat ìk wil?

In mijn praktijk spreek ik mensen die niet goed in hun vel zitten, die het moeilijk vinden om nee te zeggen, die altijd voor een ander klaarstaan. Die zichzelf wegcijferen, die niet willen ‘zeuren’ over hun problemen of gezondheidsklachten. Kortom mensen die het anderen naar de zin willen maken en dat op een gegeven moment niet meer vol kunnen houden. Dan krijg je last van stress en dat kan uitmonden in een burnout.

Vaak ligt de oorzaak in het geen ‘nee’ kunnen zeggen. Hoe kan dat?

Als je nee zegt tegen de ander zou diegene dat misschien niet zo aardig van je vinden. Je staat immers altijd voor diegene in de startblokken?

Ja zeggen tegen de ander is maar al te vaak ‘nee’ zeggen tegen jezelf. Je cijfert jezelf weg, je gooit je plannnen overboord om weer voor die ander klaar te staan.

Als ik mijn cliënten, die een burnout hebben gehad en voor counseling bij mij zijn gekomen, vraag wat het beste is dat ze ervan geleerd hebben, zeggen ze meestal: “ik durf nu nee te zeggen”.

Een ander willen helpen is een fantastische eigenschap. Daar wordt de wereld mooier van. Maar niet als het ten koste van jezelf gaat. Dat geeft jou stress en daar heeft die ander niets aan. Handel en help daarom vanuit je eigen behoeften, vanuit je eigen wil.

Wat kan je hierbij helpen?
Vraag even wat bedenktijd voordat je antwoord geeft, dat is heel normaal. En vraag jezelf steeds weer af: ‘waarom doe ik dit? Is het omdat ik het wil, of omdat ik geen nee tegen de ander durf te zeggen?” Je kunt het ook benoemen, bijvoorbeeld: “je overvalt me hiermee”, “ik weet niet goed of ik dat wil”, “ik kom erop terug bij je”, “ik had andere plannen” enz.

Het vraagt oefening om dit te doen. Fout bestaat niet, elke poging is een goede stap om dichter bij jezelf te blijven. Daar word jij krachtiger van en dat zal die ander ook goed doen. Probeer het gewoon en wees trots op elk stapje dat je hierin zet. Of volg een training om jezelf hierin te verbeteren.

Succes met deze ontdekkingsreis!

Welke tips of ervaringen heb jij met nee zeggen?